Hyvän mielen mattokauppa

perjantai 6. lokakuuta 2017Muistan elävästi sen kerran, kun ahdistuin totaalisesti täällä USA:ssa tajutessani sen järkyttävän tavaramäärän, mikä jatkuvasti on maailmassamme tuotannossa. Ihan vain nettikauppoja selaamalla, kaupoissa käymällä, katalogeja lukemalla. Uutta, uutta, uutta. Sain silloin ahdistuksen siitä, millä ihmeellä tämä tuotetaan. Mistä se kaikki puuvilla tulee, mitä uusiin vaatteisiin täytyy käyttää. Muovi, puu, kaikki. Apua!


Kaikkea kivaa on jatkuvasti tietysti markkinoilla. Ja uusi ilme piristää! Tässäkin taas kaappeja ja hyllyjä kolunneena voin todeta, että vähän liian usein tätä "piristysshoppailua" on tullut harrastettua. Suomessa on niin helppoa, kun voi ottaa kirppispöydän  ja pääsee vanhasta mukavasti eroon saaden siitä usein ihan kohtuullisen korvauksen. Täällä USA:ssa se on hankalampaa. Ei ihme, että porukalla on autotallit täynnä kaiken maailman vanhaa romua ja sontaa. Toki moni pitää autotallikirppiksiä, ja voihan Pelastusarmeijallekin soittaa, mutta moni kokee nämä hankalana. No, nämäpä unohtuvat usein mielestä, kun elämä vain jatkaa kulkuaan. Onneksi jotain aina jääkin. Moni blogi (varmasti myös minä!) kertoo usein uusista hankinnoista, vaatekaapin päivityksestä, sisustusshoppailusta ja niin edelleen. En tiedä mistä johtuu, mutta jossain vaiheessa tämäkin alkoi hieman häiritsemään. Toki kulutan itse, en voi sitä sanoa! Mutta ajatus siitä, että jatkuva uusiminen kaikesta ihan vain muodin takia. 


Itse olen oppinut täällä asuessa shoppailemaan selkeästi vähemmän sisustusta, kuin Suomessa. Ostan vain, jos tiedän, että ostos on varmasti aikaa kestävä minun silmissäni. En saa sisustusrompetta Akseli-kirppikselle, kuten Espoossa, mutta sen verran pihi olen silti, etten halua aina ilmaiseksi lahjoittaa. Näin ollen olenkin saanut aika mukavasti kokonaisuuden toimimaan ja vieläpä niin, että nuo satunnaishankinnat ovat selkeästi vähentyneet! Väriskaala beige-harmaa-musta toimii tosi kivasti. Vähän löytyy kyllä värejäkin, mutta mätsäävät sitten noihin perussävyihin. 


Joskus sitä silti täytyy ostaa jotain. Joskus sitä on myös niin iloisessa asemassa, että saa tehdä blogiyhteistyötä samalla, kun voi sisustaa kotiaan. Ja joskus sitä on niin älyttömän onnekas, että saa ehdotusen tuoteyhteistyöstä, joka on sekä täysin omaan ajatusmaailmaan sopiva, että tuotteena totaalisen ihana. Sain tällaisen ehdotuksen jo keväällä Sukhi-matoilta, ja pääsin valitsemaan meille testiin yhden toiveideni mukaisen maton.Olen ollut todella pitkään aivan hulluna huopapalloihin. Oli niitä sitten missä vain. Huopapalloissa on joku taika. En tiedä mikä se on, mutta minä ja huopapallot vain sitten sovimme yhteen :-D Kymmenisen vuotta sitten pyöritin hetken aikaa omaa maahantuontia, jossa päätuotteina olivat nepalilaiset, huovutetut tohvelit ja muut asusteet. Mukana oli myös lasten tarvikkeita ja jonkin verran sisustusta. Silloin yritin myös itse huovuttaa noita pieniä palleroita. Voin sanoa, että huh! Ei ollut nopeaa, eikä ollut myöskään ihan helppoa. Tavoitteeni tehdä itse oma huovutettu pallomatto jäi toteutumatta.


Päädyin kaikista mahdollisista ja mahdottomistakin väriyhdistelmistä näin neutraaliin. Ensin mietin, olinko ihan pöllö. Miksi en tilannut punaista mattoa, joka päällä voisin seisoskella kuin Suomen Kaunein Koti -ohjelmassa, ja miettiä, mihinkäs sen meillä sijoittaisin. Ei, meille tuli totaalisen tylsä beige. Mutta enpä ole lopulta tätä värivalintaa katunut. Se on niin kaunis, elävä ja aito, vaikka väri onkin vain beige. Se käy mihin vain, ja se istuu niin valkoisen tammilankun päällä (Suomessa) kuin täällä Bostonissa parketilla. Se tykkää minun muistakin suosikkiväreistä ja sen kanssa sopii niin farkkujen sininen kuin vadelman punainen. Suhki-matot eivät ole aivan ilmaisia, mutta eivät kyllä kalliimmasta päästäkään. Ja kun muistaa, että nyt ei ole kyse halpatuotannosta ollenkaan, ei voi ihan massatuotantotuotteisiin edes verrata. Sukhin idea on sekä järkevä hinta meille ostajille, että ehdottoman tärkeänä asiallinen palkka mattojen tekijöille. Suhki-matto tulee myös aina suoraan käsityöläiseltä. Mattoja ei ole varastossa, vaan ne teetetään aina sen jälkeen, kun asiakas on jättänyt tilauksen. Sen vuoksi toimitusaikaa on jonkin verran, mutta toisaalta se näkyy hinnassa: Suhkilla ei mene erikseen rahaa varastointiin, joten ostohintakin voi olla alhaisempi. Suhkilla myynti tapahtuu aina netin kautta.

 
Nyt kymmenen vuoden jälkeen sain vihdoin sen himoitsemani huopapallomaton! Tosin sitä en ole tehnyt minä, vaan nepalilainen nainen. Maton 100% villa on kotoisin Uudesta Seelannista, mutta muu käsittely tehdään Nepalissa käsityönä. Niin myös tietysti pallojen huovuttelu. Palloja on muuten todella paljon tässä pienehkössäkin matossa. Suuriin niitä voi kulua kymmeniä tuhansia. Se on ihana syksyllä kurpitsakoristeiden kanssa. Se on maailman paras jalkojen alla. Jos minulla olisi rahaa, hankkisin näitä varmaan viisi: Makuuhuoneeseen, vessojen ja kylppäreiden matoiksi, keittiöön useamman niihin kohtiin, joissa tiskataan tai laitetaan ruokaa. En raaskisi olla edes sukilla maton päällä, koska se on niin ihana jalkojen alla. Paljain jaloin saa parhaan tuntuman.

Nepalin lisäksi Suhkilla on tuotantoa Marokossa, Turkissa ja Intiassa. Kaikissa maissa toimitaan samojen periaatteiden mukaan. Käsityöläiset valmistavat tuotteet usein kotonaan ja voivat samalla silloin hoitaa myös perhettä. Lapsia ei tarvitse viedä erikseen hoitoon ja näin naisilla on yksi hyvä mahdollisuus työhön ja samalla tuloihin. Sitä ei varmasti itse oikeasti osaa edes kuvitella, kuinka erilainen elämä meillä on. Sukhilla on muuten valikoimissa blogimaailmassa paljon näkyneet Beni Ouarain -matot. 


Nyt melkein puolen vuoden käytön jälkeen matossa ei juuri ole mitään näkyvissä. Pientä nukkaa on tullut, jonka otin tarkoituksella tuohon kuvaan. Se on kuitenkin sellaista pinnassa olevaa, että lähtee helposti irti. Matto vain paranee käytössä. Sen hoidoksi riittää yleensä imurointi, mutta itse olen pitänyt sitä välillä ulkona terassin kaiteella roikkumassa. 


On mukavaa, että voin Suhki-maton avulla auttaa myös maton tekijää ja hänen perhettään. 
Harvalla yrityksellä on muuten antaa asiakkaalle suora linkki tuotantoon. Suhki-mattojen osalta tämä on hoidettu niin, että käsityöläisille voi lähettää sähköpostia! Ja mattojen tekijän nimi löytyy maton mukana.


Olen nyt miettinyt kovasti seuraavan maton tilaamista. Intialainen palmikoitu huopamatto on ollut kovasti mielessä. Se jatkaisi samaa väriskalaa, kuin entinenkin sisustus, olisi yhtä ihana jalkojen alla, kuin huopapallomatto, mutta se toisi taas uudenlaisen pinnan mukanaan. 
Haluaisinkin ostaa lisää tuotteita, joiden tekijältä olisi jonkinlainen tervehdys mukana. 
Mielestäni se nostaa tuotteen arvoa. Ehkä juuri siksi kaikessa käsin tehdyssä on arvokas leima mukana. Niissä on monesti se "hyvä henki", jota on vaikea kuvailla. 


Sukhin logossakin oleva sydän kertoo yrityksestä. Sukhi on nepalin kieltä ja tarkoittaa onnellista. Vaikka tavara ei sinänsä tuokaan onnea, ja raha ei ole kaikki kaikessa, on molemmille silti paikkansa. Minun mattoni tekijä on Januka KC. Käy vaikka katsomassa täältä hänen ja muiden iloisten ilmeiden tiimi! Ehkäpä löydät tulevan mattosi tekijän :-)

2 kommenttia

  1. Olemme jotenkin niin ihastuneita, että matto matkasi mukaan Jenkkeihin :). Mahtava juttu, sopii sinne oikein hyvin! Rauhallista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes kiva! Tää on kyllä niin mukava matto jalkojen alla :-)

      Poista