Espoosta länteen, Hangosta Öröön

torstai 16. huhtikuuta 2020
Kun suunnittelin viime kesäistä purjehduslomaamme, oli suurin rajoittava tekijä meillä ehdottomasti käytössä oleva aika. Minulla oli kyllä lomaa, mutta jos olisin halunnut kuukaudeksi merelle, olisin ollut siellä lasten kanssa yksin. Kivempi kuitenkin, että koko porukka oli mukana, joten kahden viikon reissusta yritettiin saada mahdollisimman paljon irti.
Alunperin oli suunnitellut joka päivälle uuden kohteen, mutta muutaman must-paikan, jotka olisivat meidän loman tavoitekohteita. Örö, Bodö ja Gullkrona olivat tasaisesti kaikki paikkoja, jonne olisi kiva päästä. Örö ehkä näiden ylitse ykkösenä. Näiden kolmen jälkeen kaikki muut olisivat niin sanotusti plussaa. Kirsikoita kakun päällä.Koska purjehduksessa säätilan huomiointi on iso osa kokonaisuutta, piti vähän laskea varoiksi extrapäiviä. Kun heinäkuun puolivälin aikoihin lähdimme kotisatamastamme kohti länttä - jo toisen kerran kesällä 2019 - oli ajatus lähinnä suunnitella reittiä aina päivä kerrallaan. Ensimmäinen yö meni suunnitellusti Lähteelässä, mutta sillekin oli plan B -olemassa, Porkkala Marin.Matka lähteelään oli melkoisen tuulinen, ja vastatuuleen mentiin koneella. Satamassa oli kuitenkin iloinen yllätys odottamassa tyynen sään ja aurinkoisen illan muodossa. Kylmä oli silti.Seuraavaksi otimme tavoitteeksi päästä Hankoon yhden päivän aikana. Jussarö tulisi aivan liian nopeasti, ja mitään muita järkeviä vaihtoehtoja siinä ei sitten tarpeeksi etäällä olisikaan. Hankoon saavuttiin ennalta varattuun satamapaikkaan iltapäivästä. Hankossa oli myös tarkoitus tehdä ostosreissu. Jätimme sen tarkoituksella Hankoon, jotta osaisimme vähän sitten laskea myös menekkiä tarkemmin ja tietäisimme ehkä tulevasta ohjelmasta siellä myös paremmin.
Hankon pysähdys muuttui kahdeksi yöksi, koska jotenkin sinne vain taas tuli jäätyä. Päästiin jo hyvin lomafiilikseen! Toisen päivän aamuna muutama purjehduskaveri laittelikin jo viestiä, että olemmehan katsoneet sääennusteen. Tiedossa oli kunnon myräkkää ehkä jo illaksi, mutta ainakin yöksi ja seuraavaksi päiväksi. Laskimme, että paras kohde olisi lähteä nyt suoraan Öröön, sillä sinne ehtisimme varmasti ajoissa (laituripaikka), ja Plan B olisi Rosala. Päätin, että soitan Rosalan kohdilla, onko tilaa, koska sieltä olisi enää noin tunnin matka Örön saarelle. Ilman piti olla oikein mainio sinne iltapäivään saakka.
Köydet kiinni Örön laiturissa ja hyvä fiilis. Päätimme saman tien, että ostetaan kahden päivän paikka, koska saarella olisi tekemistä ja näkemistä kuitenkin vaikka kuinka. Ja tässä olisi aika mukava suoja, vaikka taivaalta tulisi sitten enemmänkin tavaraa kerralla. Kesäloman ykköstavoite saavutettiin siis reissun neljäntenä päivänä!Miten pitkälle purjeveneellä sitten päivässä pääsee? Ja onko sillä sinänsä väliä, kun ollaan purjehtimassa? Siitä seuraavalla kerralla lisää.

Lähetä kommentti