Meriterassin BLT eli Club Sandwich ala Hyannis

torstai 6. toukokuuta 2021


Purjehduksen positiivisena lieveilmiönä on meidän perheellä selkeästi huomattu uusien ruokaideoiden kehittely. Kesällä merellä ja saaristossa on yleensä aikaa ja intoa tehdä ruokaa veneellä. Se on oikeasti aivan parasta! Harvoin huvittaa edes lähteä ravintolaan, vaikka sellainen olisi tarjolla. Mutta tietysti hienointa on se kokkailu saarissa, joissa ei ole palveluita juuri lainkaan. Toisaalta mikäpä siinä Suomenlinnan satamassa tai Hangossa omalla veneterassilla syödessä - luksusta sekin!


Viime kesän yksi "vahinkoruoka" oli clubileivät. Joskus laskemme, onko ruokaa tarpeeksi seuraavalle etapille, että voisimme olla jossain saaressa esim. vielä yhden päivän ennen kaupassa käyntiä. Nämä kerrat ovat siitä parhaita, että sillon todellakin tyhjennetään kaappeja ja hyödynnetään kaikkea, mitä saatavilla on. Joskus saattaa olla, että satamasta tai saaresta saa vaikka hyvää leipää, mutta esim. mitään lihatuotteita taas ei. Sitähän luulee myös, että kalaa on saaristossa aina saatavilla, vaan eipä ole. Eikä se ahven aina nappaa onkeen tai virveliin, vaikka kuinka yrittäisi. 


Eräänä päivänä meillä oli kuitenkin aivan liikaa leipää. Kukaan ei myöskään halunnut syödä leipää. Meinasin, että sorsilleko ne pitää antaa, mutta päätin että paistan niistä osasta pannulla krutonkeja. Vähän oliiviöljyä ja valkosipulia mukaan. Mikä tuoksu! Ja siitä se sitten lähti. Yhtäkkiä meillä olikin BLT-clubileivät lautasilla, eikä yksikään valittanut leivän syömisestä. Ne leivät loppuivat nimittäin kesken. 


Ja seuraavalla kauppareissulla ostettiin:


*  hyvää hapanjuuresta tehtyä vehnäleipää
*  tomaatteja
* punasipulia
* Blåband valkosipulimajoneesia
* pekonia
* savukinkkuaKotona olemme käyttäneet nykyisin eniten Lidlin "Amerikan paahtista", viralliselta nimeltään muistaakseni Mcennedy. Se on selkeästi kiinteämpää leipää, kuin suomalainen paahtis, ja se on lisäksi selkeämmin neliön mallinen, eli sen saa parhaiten myös leikattua kolmion muotoon. 


Paistamme ensin pekonit, siivutamme sipulit ja tomaatit, sitten leivät vain paahtimeen. Valkosipulimajoneesia leipien päälle, sen jälkeen kootaan täytteet yhden leivän päälle ja lopuksi se toinen leipäsiivu koko keon kruunuksi. Sitten leikataan keskeltä poikki ja saadaan kaksi ihanaa kolmioleipää. Monesti laitamme hammastikun tuonne leipien päälle niin, että se on helpompi leikata kahtia. Toki onnistuu ilmankin, kun yrittää vain toisella kädellä pitää kokonaisuutta kasassa. Valkosipulimajoneesia olemme testanneet vaikka kuinka montaa eri merkkiä, ja ehdoton suosikkimme on Blå Bandin Aioli Garlic & Mayo. 


Veneellä leivät paahdetaan pannulla, muuten operaatio aivan samanlainen. Veneellä olemme käyttäneet tosiaan tuota hapanjuurivehnäleipää, ja usein kanan rintafilettä täytteenä. Tai vähän mitä löytyykään. Pekoni antaa sen parhaan maun ja fiiliksen tähän clubileipään, mutta muuten voikin sitten taiteilla ja sooloilla miten tykkää. 


Kannattaa kokeilla!


Lähetä kommentti