Ihana leipäresepti ja keväistä keittiötä

perjantai 7. huhtikuuta 2017

idkuva


Sitä oppii aina välillä uusia asioita. Jokunen aika opin sen, kuinka liian hyvää onkaan ravintolassa tilattava "grilled cheese" voi ollakin ihan mielettömän hyvää. Siis minä opin, joka en edes tykkää koko grillatusta juustoleivästä. Tai en tykännyt... 

Tämä uusi löytö ei ole sellainen perinteinen kaksi paahtoleipää ja juusto väliin -> uuniin. Se on maalaisleipä, jonka päällä on ihana sulatettu tai ehkä oikeammin gratinoitu juusto. Se on niin simppeli, että tarvitaan vain ja ainoastaan erittäin hyvää maalaisleipää sekä todella hyvää juustoa. Tässä ei voi tinkiä laadussa, muuten se ei ole sitä täydellistä. Juustossa pitää olla makua, kaikki tähän ei sovi. Täkäläisittäin laitetaan esim. Pepper Jack, Colby Jack tai Gruyere-juustoja, jotka kovia. Kermajuusto ei ole paras mahdollinen. Samat juustot ovat hyviä, mitä vaikkapa sipulikeiton päälle tulevalle leivälle laitetaan. Suomessa ostaisin ehkä musta- tai punaleimaemmentalia tähän tarkoitukseen. Ja leipähän voi olla hieman kuivaa, ei haittaa yhtään. Itse teen niin, että jos ostan jotain hyvää maalaisleipää, JA jos tiedän ettei meidän perhe tule sitä tuhoamaan parissa päivässä syystä tai toisesta, siivutan sen ja heitän pakastimeen. Näin tähänkin kokkaustarpeeseen saa helposti pakastimesta ne tarvittavat siivut. 

Itse resepti on tosiaan niin helppo, että leikkaat vain leivästä ensin hyvät siivut pellille, jossa on ehkä hieman oliiviöljyä leivinpaperin päällä. Sen jälkeen napsit juustohöylällä siivuja ja laitat sopivan määrän jokaisen leipäviipaleen päälle. Sellainen summittainen arvio olisi että yhdellä paksuhkolla siivulla jo pärjää, kunhan se peittää koko leivän. Ohuita pari päällekäin. Juustoraastekin kelpaa. Älä kuitenkaan ihan hurjasti nuukaile juustossa. Tämä on täyttävä, mutta sen on tarkoitus olla esim. lounas. Mukaan mukava vihersalaatti ja se on siinä. Ihana syödä suoraan uunista haarukalla ja veitsellä.

Leipä tai leivät sitten tosiaan vain uuniin ja tarkkailet oman uunisi käyttäytymistä, kuinka nopeasti se sulattaa ensinnäkin juuston ja laittaa sen hieman kuplimaan. Minulla menee amerikkalaisessa uunissa noin 225 C asteessa noin 10 minuuttia, mutta tämä siis todellakin vain hyvin karkea ohje. Uunin lämpö tuo 225 varmaan ihan ok, ehkä hieman voisi olla kuumempikin. Huono homma, kun en pääse nyt Suomeen testaamaan reseptiä, mutta ehkä te osaatte :-) 

Oma spesiaalijuttuni tässä on tuo Pepper Jack Cheese. Lempparini Amerikan puolella. Se on melko kova juusto, mutta ei ihan emmentalin kaltainen kuitenkaan. Maustettu jalopenolla ja chilillä. Voi että se on aina niin hyvää. Ei liian tulinen, vaan juuri sopiva. Se on ihan paras kaveri ruoanlaitossa, maustaa samalla kaiken just täydellisesti. Mutta koska sitä ei saa Suomesta, voit ripotella itse halutessasi juuston päälle chilihiutaleita ja ihan pieneksi silpuksi hakattua jalopenoa - tulisuuden tarpeen mukaan. Laita ne ennen uuniin menoa. 

Ostin muuten meidän keittiön ikkunaan verhot. Olin niin kyllästynyt vastapäiseen rakennustyömaahan ja maisemaan, jossa on vain työkoneita, että muuten peittämistä kaipaamaton ikkuna sai nyt nopeat salusiinit. Kaksi keittiöpyyhettä, joissa niin osuvasti nuo muuntomitat, joita en vain opi millään ulkoa. Osaan nykyisin arvoida jo suurin piirtein, paljonko on deseissä yksi Cup, mutta pituusmittayksiköt ja lämpötila ei mene amerikkalaiseen malliin sitten millään. Tuosta kätevä luntata verhosta, kun tarvitsee tietää :-)

Löysin meidän lähifarmilta näitä helmililjoja (onhan se helmililja!?) ja ostin useamman kotiin. Näistä tulee kivasti kevätfiilis, mutta ei allergiaa, kuten narsisseista. Muuten ollut niin kylmää, ettei voi narsisseja ajatellakaan vielä ulos. Ensi viikolla pitäisi olla lämmintä vuorokauden ympäri, ja parina päivänä jo melkein 30 astetta plussaa. Meillä oikeasti on tämä säätilojen vaihtelu aivan päätöntä. Koskaan et tiedä, kuinka kylmä on. Samassa kuussa voi olla vaihtelu +25 ja -25 välillä ja ihan lähipäivinäkin. Mutta toukokuuta kohti pitäisi täälläkin pakkasten loppua. Saadaan sitten se kesä taas kertalaakista. Bostonin seudulla välikausivaatteilla ei oikeasti tee mitään :-) Se on untuvatakki tai huppari, joilla pärjää. 

Mutta nyt ei muuta kuin mukavaa viikonloppua!


Lähetä kommentti