Go Saimaa!

maanantai 6. huhtikuuta 2015


Tällä hetkellä ajatukset ovat kovastikin olleet meidän kesämökkisaaressa Saimaalla.

Olen tekemässä parikin postausta siitä paikasta, koska meillä on tehty siellä nyt vuoden sisällä vähän remppaa ja mulla on kovasti tavoitteena jatkaa sitä. Ajattelin kertoa nyt hieman mökistä, koska kirjoitan varmaankin siihen liittyviä juttuja nyt tässä keväällä enemmänkin.

Mökki on vanha, 50-luvulla rakennettu. Siellä ei ole sähköä, sinne kuljetaan veneellä. Nykyaikana pärjää tosin jo aika mainiosti erilaisilla kaasun,- akkujen ja pattereiden yhdistelmillä, ei tarvitse olla pelkästään tulen varassa, mutta sieltä löytyy kyllä puuhella. 

Jääkaappi on ollut jo toistakymmentä vuotta, toimii kaasulla. Se ei tosin tule kovinkaan kylmäksi. Sitä ennen kylmäsäilytys oli maakuopassa. Maakuoppa on jossain vaiheessa täytetty, mutta oikeastaan se olisi voinut jäädä, koska siellä vaikkapa juomat säilyivät ihan hyvin. 

Minun oma, jo edesmennyt mummini on sisustanut mökillä aina Marimekolla. Lisäksi siellä on ollut Muumi-aiheisia juttuja. Muun muassa vanhoja muumi-figuureita sieltä 50-luvulta. Tällä samalla teemalla olisi tarkoitus lähteä jatkamaan... Tulen aina hyvälle tuulelle, kun mietin mökkiä ja mökin vanhaa 50-luvun Marimekkoa. Ehkä minunkin marimekkoilu on oikeastaan tuolta lähtöisin! Toinen hulluus on tuo purjehdus, joka jäänyt mökkisaaresta päähäni. 

Mökki on tosiaan saaressa ja kun isäni halvaantui kymmenisen vuotta sitten, sen ylläpito jäi vähän rempalleen. Mökillä kyllä käydään, mutta kukaan ei ole oikein tehnyt mitään suurempaa.
Pitkään mietittiin, jos paikasta luovuttaisiin. Minäkään en ole edes pitänyt sitä "vaihtoehtona", vaan haaveillut mökin ostosta Turun suunnalta. Saari on ihana paikka olla, mutta oikeasti se on jotekin kynnys kysymys monesti, että veneellä on kuljettava, eikä autolla pääse. Etenkin, kun kuuden ihmisen saaminen kaikkine tavaroineen veneeseen on taas oma projektinsa :-)


Mutta onneksi paikasta ei ole luovuttu! Viime vuonna äiti päätti, että nyt on pakko rempata sauna, tai sitten saa olla koko saari. Saunasta hajosi kiuas ja lisäksi katto oli jo niin heikossa kunnossa, että se oli ihan pakosti uusittava. Mökki on tosiaan vaarini rakentama. En tiedä tarkkaan, kuinka saareen päädyttiin, mutta se on ihan lähellä Lappeenrannan keskustaa, vaikkakin Taipalsaaren puolella. Isäni on Lappeenrannasta kotoisin. Paikka oli varmasti ihan unelmaisen matkan päässä, kun sinne pääsi vartissa linja-autolla, ja toinen vartti meni soutaen perille. Moottorilla ajaa noin viisi minuuttia. 

Mökki oli aikoinaan jäänyt lopulta meidän perheen käyttöön, vaikka isälläni on siskoja. Mökillä ei oikeastaan ole muut mummin ja minun perheeni lisäksi käyneet niin pitkään, kuin muistan. Se on siis ollut aina "meidän mökki" ja lopulta siirtyikin vanhempieni hallintaan mummin kuoltua. Minä olen elänyt siellä kaikki lapsuuteni kesät. Mielettömän hyviä muistoja koko paikka tulvillaan!Huono puoli asiassa on se, että mökillä on melko viileää. Sinne ei kauheasti ennen juhannusta tule mentyä, eikä niin syksylläkään. Parasta on heinä-elokuussa. Mutta kun oma isäni oli pieni, he muuttivat kaupungista mökille aina koko kesäksi. Silloin saaressa oli lehmiäkin. Lapsille oli myös kavereita. 

Mummi meinasi luopua paikasta farfarin kuoltua melko nuorena. Mutta kun saaressa mummin puheiden mukaan kävi myös kaksi neiti-ihmistä ja pärjäsivät oikein hyvin, hän päätti, että miksi ei hänkin. Luulenpa, että meidän iskä on saanut silloin hoitaakseen näitä "miesten hommia", ja tekikin aina ylläpitotöitä mökillä niin pitkään, kun pystyi siellä käymään.

 Viime talvena oli jäät vieneet vanhan laiturin kovaksi harmiksi. Lähiseuduilta löytynyt mökkitalkkari teki viime syksynä uuden. Nyt se on niin hyvin kiinni, ettei pitäisi lähteä millään irti. Uusi kiva juttu on myös se, että nyt siihen pääsee myös veneellä. Ennen vene jätettiin aina toiselle rannalle, jossa sorapohja. 


Vastapäätä saarta on pieni saari, jossa liehui aina isännänviiri kesäisin. Muistan, että minua harmitti, kun meillä ei ollut lipputankoa. Siinä saaressa asui eräs opettaja aina koko kesän. Silloin mietin, että jos minusta tulisi opettaja, niin muuttaisin myös sitten saareen koko kesäksi. Nyt en ole käynyt mökillä moneen vuoteen. Kaksosten kanssa on ollut tosi iso kynnys lähteä saareen. Mutta tulevana kesänä kyllä mennään. Pidän vaikka heillä koko ajan oransseja pelastusliivejä päällä :-)

Kuinkas sitten kävikään?

Nyt olisi opettajan paperit melkein taskussa. Kunhan kerkeäsi joskus valmistumaan :-) Pitäiskö muuttaa saareen kesäksi - ainakin heinäkuuksi - tai vähintään pariksi viikoksi! Toteuttaisi hassut lapsuuden haaveet. Tätä olen nyt kovasti miettinyt. Veneen kanssa on moottorilla nopea matka mantereelle, jos kaupassa pitää käydä. Vettä saa nykysin lähdesaaren rantaan vedetystä hanasta.

Todennäköisesti hipaisusukupolvella menisi kokiset kurkkuun ainakin ensikuulemalta, mutta todennäköisesti se olisi lopulta paras idea ikinä! Olen siis tässä nyt kovasti ideoinut kaikenlaista kivaa, mitä mökille pitäisi saada, ja mitä siellä voisi tehdä!

Kuvat tällä kertaa muuten äitini arkistoista.

14 kommenttia

 1. Menkää ihmeessä lasten kanssa mökille, siinä tulet ehkä antaneeksi niitä samoja muistoja eteenpäin mitä olet itse saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pitää yrittää päästä. Muita mökkejä kyllä koluttu, että mökitöntä elämää ei toki meidänkään perheessä ole. Monta vuotta oli vuokramökki, minne pääsi suoraan autolla. Oli kivan helppoa kyllä, täytyy myöntää. Itse kaipaan eniten vesivessaa :-)

   Poista
 2. Ja vielä voihan mökin pihasta kaataa muutaman puun että pääsee aurinkokin paistamaan tai yrittää keksiä muita ratkaisuja. Kaikki vaan veneeseen koko porukka se on vaivan arvoista. Lapsesi osaavat varmasti arvostaa sitä vähän vanhempina kuten sinä nyt.- Sama kommentoija kuin ylempään kommenttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästäkin viestistä :) aurinkoa muuten meiltä ei tuolla puutu :) Ranta ja pitkä niemi meillä aurinkoisia kuin mitkä. Isot puut ovat taas aina olleet tuon paikan "se juttu". Puut ulapan puoleisella (saunan reunustalla) pitää tuulen hyvin loitolla. Välillä kaadetaan puita, mutta ne menee aina yleensä lähinnä saunapuutarpeiden tai ongelmapuiden kaatamisen tarpeen takia.
   Noista kuvista ei nyt ihan kokonaisuus vain hahmotu kunnolla :-) Pitää kaivaa uusia kuvia lisää!

   Poista
 3. Ihana suomalainen kesäparatiisi! Olet muuten tuossa lapsuuden kuvassa ihan pikkuherra N:n näköinen. Sama ilme!
  Tuollainen pitkä tovi mökillä on ja olisi ihana. Meillä se ei enää onnistu. Isommilla lapsilla on sitä sun tätä leiriä, treeniä yms. Tokihan sitten voisi vaan todeta, että nyt mennään ja muu unohtuu. Siis ehkä kuitenkin järjestelykysymys...
  Mielenkiinnolla odottelen jatkoa tälle mökkisarjalle. Kiitos äidillesi hienoista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, siis tätä se on. Minäkin vähän toiveajattelen näitä... Ehkä sitten "joskus". Onneksi meillä noi lätkäpelaajat pitää juurikin heinäkuussa lomaa, joten sikäli meillä ei mitään yleensä silloin. Jotenkin nyt vaan innostaisi tosi paljon tämä. Niin ja A:n ja H:n "mökkipaikat" on muuten sitten ihan liki - ei montaa kilsaa linnuntietä. Eikö ole hassu sattuma!

   Poista
 4. Ihania kuvia! Aivan ihana paikka, älä vaan luovuta! Mökkejä voi ostaa, mutta muistoja ja perinteitä ei.
  Kohtahan ne isommat pojat jo huristaa sinne itse....meillä lapset valtaavat mökin juhannuksena ja me vietämme juhannusta (jos vaan Suomessa ollaan) kavereiden mökillä.
  Odotan myös innolla lisää mökkijuttuja, mökkihullu, kun olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti TiinaL :) Minäkin rakastan mökkejä niin hurjasti. Tämä vaan tosiaan sellainen kunnon "pakopaikka", että siellä nollaantuu todellakin kaikki. Mun toive olisi saada meidän puuhella toimintakuntoon. Ennen siinä paistettiin kaikki, sitten alettiin käyttää jossain vaiheessa kaasulla toimivaa. Lisää juttuja tulee!

   Poista
 5. Onnea valmistumisen johdosta! Hieno idea viettää kesä mökillä. Siinähän tulisi samalla sellainen siirtymäriittikin, kun sait opiskelutkin päätökseen. Me otettiin jossakin kohtaa pari kuukautta sellaista "siirtymälomaa" joitakin vuosia sitten ja se oli kyllä silloin ihan paras päätös. Vieläkin muistan ne kiireettömät lomapäivät, kun tuntui, että aikaa oli niin paljon, ettei se loppunut ollenkaan. Ei tosin oltu kovin paljon mökillä, mutta kuitenkin ideana oli se, että saatiin rauhassa ajatella. Mökkiolosuhteissa varmaan kuukausikin tuntuu paljon pidemmälle, kun arki on niin erilaista. :) Kyllä ne kaksoset jo pinnalla pysyy, tai nyt vaan nopeasti uimakoulu pystyyn. Koko kesä pelastusliiveissa kuulostaa tarpeeksi pelottavalle, toimii taatusti motivaatioksi. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos - tosin en ole IHAN vielä valmis... Kohta, kohta... :-D Tämä meidän ulkomaankeikkailu hieman pidentää näitä opintojen suorituksia, kun ei voi tehdä pahemmin mitään muuten kuin suoraan Suomessa.
   Ihanalta kuulostaa toi siirtymäloma! Se on kyllä hyvä idea. Mökillä - etenkin kun on tosi askeettista normielämään verrattuna - voi tosiaan aika kulua hitaammin. Tai sitten ei, koska mä keksin ainakin tekemistä! Kaksoset osaakin jo melkein uida, uimakoulussa käyty jo viime kesänä ja täällä meillä pooli pihalla, joten kunhan lämpenee kelit, pääsee sinne treenaamaan!

   Poista
 6. Olisikohan tämä jonkinlainen enne, että mökistänne luopumista on mietitty jo monta kertaa, mutta aina se on päätetty jättää suvulle ja nyt olet alkanut ideoida sinne asioita. Se lupaa hyvää mökin tulevaisuudelle - sehän tarvitsee sinua ja uutta energiaa pystyäkseen tuottamaan taas uusia ihania muistoja lapsillesi. Ei muuta kuin lipputankohaavetta toteuttamaan ja lapsille pelastusliivit päälle kesän alussa ja syksyllä vasta pois :). Näin mekin tehtiin silloin kun purjehdittiin poikien ollessa pieniä. Missään olosuhteissa ei rannoissakaan liivejä riisuttu, joten niistä tuli ihan kyseenalaistamaton normi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Pilvi :-)

   Juu tässä niin jotenkin kiinni erilaisia tunnesiteitä: Kun mm. minä en ole koskaan tavannut mökkiä rakentanutta isoisää, niin sekin ehkä sellainen omansa. Ja just se, kun siellä on niin kiva ollut olla. Meillä oli vuosi sitten ihan hilkulla se, että mökki menee veljeni tuttavaperheelle. Lopulta veli ei pystynyt myöskään siihen, että siitä olisi luovuttu. Hyvä näin :-D Jostain syystä sitä on pitänyt tuota ajomatkaa sitten jonkin sortin "onglemana", ettei viitsi vain käymään mennä. Nyt mulla tarkoitus laittaa veneeseen moottori (monta vuotta on vaan soudettu), ja lisäksi tuo uusi Haminan moottoritie nopeuttaa aika paljon ajomatkaa.. Ja tosiaan minä olen itsekin joutunut tuolla pitämään pienenä pelastusliivejä, kun touhusin rannassa olevassa leikkimökissä koko ajan - ei ole minkään sortin traumoja :-D

   Poista
 7. Ehdottomasti pidätte tuon. Niin kivoja muistoja kuitenkin. Meidänkin mökki on isäni rakentatama 70 -luvulta. Nyt meillä on onneksi jo sähköt ja tiekin perille, mutta kyllä silloin lapsuudessa oli samat tunnelmat. Ei ollut sähköä, ei aluksi jääkaappiakaan, mutta sitten tuli jääkaappi ja hella kaasulla ja oi vitsit niitä muistoja, kun katsottiin mustavalkomatkatelkkarista ohjelmia, johon saatiin sähkö auton akusta . Piti ajaa auto ihan ikkunan alle ja sieltä piuhat sisälle :) Ei noita muistoja voita mikään. Pitäisi tehdä sielläkin kunnon rempat ja haluaisin niin maalata ne kellastuneet mäntypaneelit vaaleiksi, mutta en saa sitten mitenkään isältäni siihen lupaa :( Nyt sentään sain luvan siihen, että saan maalata lattian tänä kesänä. Joten remppahommia myös tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuule samanlaista "keltapaneelia" :-D Pikkaisen vaatisi koko mökki ulkoa ja sisältä tota maalisudin käyttöä! Sauna peruskorjattiin tosiaan vuosi sitten. Siellä kaikki pinnat nyt mäntypaneelia, joka pitää käsitellä: Pukuhuonetilan meinasin maalata valkoiseksi, tuskin kukaan sanoo mitään. Sauna ja pesuhuone tarttee vahata. Pienesti kesätyötä pojille :-)
   Mikon lapsuudenmökki oli muuten siellä teidän mökin suunnilla, eli Merimaskussa. Harmi siinä, kun hänen äitinsä halusi sitten lupua paikasta kymmenisen vuotta sitten. Sinne pääsi kans autolla suoraan, vaikka oli rannassa. Ehdoton plussa... Se on meitä harmittanut, mutta jotain muuta sitten sen sijaan!

   Poista