Luksusarkea ja / vai arjen luksusta

perjantai 27. huhtikuuta 2018


Moni kuvittelee, että on superluksusta asua ulkomailla. Olen yrittänyt parhaani mukaan korjata tätä tietoa. Mulle se nimittäin ei ole luksusta. Mun luksus on tässä elämäntyylissä se, että voin olla kotona Suomessa kunnolla rakennetussa talossa, jossa on hyvä käsisuihku, korkeat vessanpöntöt, laadukkaat materiaalit, sauna, kunnon kylppäri, oma piha ja hyvät naapurit. Mielipiteitä voi olla monia, ja kyllähän se laajentaa ja avartaa, kun elää arkea muualla kuin omassa kotimaassaan. Silti koen Suomessa elämisen ylipäätään melko luksukseksi. Siksi meidän pienen sisustusbloggariryhmän huhtikuun haaste oli aika mielenkiintoinen, ja vaikka ensin piti hieman miettiä miten tähän aiheeseen tarttuisi, niin lopultahan se oli minulle ihan superhelppoa.


Haaste, jonka tällä kertaa antoi Jaana www.at-home.fi -blogista kuului näin: 

"Sisustusblogien kevyeen kuvavirtaan on helppo uppoutua ja monesti lukijoita kiehtookin blogeista saatavat vinkit. Viime kuukauden arkiteeman inspiroimana, haastan bloggaajat kertomaan mitkä asiat tekevät heidän arjestaan ylellistä. Sillä kauniit kuvat eivät ole pelkkää kulissia vaan myös osa oikeaa elämää. Uskon, että joukolta sisustus- ja lifestylebloggaajia irtoaa parhaat vinkit arkisen elämän kohentamiseen pienillä iloa ja onnea tuovilla asioilla."Sopivasti sitten olenkin nyt taas Suomessa, joten sain vähän kuviakin täältä. Tosin just nyt on niin kaaos taas, kun vasta tulimme, joten raivaustakin odotettavissa. Tähän liittyen tuleekin ensimmäinen arjen luksus.

1. PAIKKANSA KAIKELLA & TURHAA EI TARVITA
Olen todennut, että tämän ison perhesirkuksen pyörittäminen vie usein niin paljon omaa jaksamista, että ympäristön pitäisi olla melko siisti ja sellainen, ettei mikään pahemmin ärsytä. Kokonaisuus meinaa levitä usein kaaokseksi jo ihan hetkessä, kun on saanut siivottua. Siksi luksusta olisi oikeastaan osata pitää tavarat melko vähissä. Mitä sitten, kun ei ole minkään sortin minimalisti. Olen todennut, että väriskaalan minimointi on jo iso plussa. Olen vain usein sellainen värifiilistelijä. Värit antavat energiaa, mutta joskus myös vievät sitä. Pitäisi olla tosi tiukka itsensä kanssa, ettei menisi hommaamaan mitään muuta, kuin todella simppeleitä perusvärejä, joista tietää pitävänsä jatkuvasti. Ja sotkukin näyttää vähemmän kamalalta, jos värit ovat sopusoinnussa. 2. VISUAALISESTI INSPIROIVA

Tämä pitää sisällään vaikka mitä, mutta tarkoittaa yleisesti sitä, että kotona ei ole mitään, mitä inhoaa. Tai sellaista, mikä nyt ärsyttää suurin piirtein jatkuvasti. AIna ei voi ostaa uutta tai pistää vanhaa, tarpeellista suoraan menemään. Siksi maalaan paljon huonekaluja uudestaan, jos värit alkavat tökkiä. Toisaalta ostan sitten yleensä paljon sellaista, jonka tiedän jo valmiiksi olevan varmasti sopivaa. Joskus tulee silti tehtyä vääriä hankintoja. Kuten tuossa edellä mainitsin, saatan ostaa jotain ihan päivän värifiiliksen perusteella, ja sitten se ei sovi lopulta kuitenkaan pidemmän päälle meille. Onneksi nämä ovat kuitenkin usein vain tekstiilejä ja vaikkapa kynttilöitä. Meillä on kuitenkin jokin verran huonekaluja, joihin en ole ollut tyytyväinen. Olen pitänyt niitä paremman puutteessa, mutta pitäisi vain jossain vaiheessa tehdä päätös, että poistetaan kaikki mikä ei kuulu joukkoon. Koska kyllähän luksusta on se, että tykäät olla kotonasi! Meillä on nyt yli 5 vuotta vanha talo, ja vähän on mennyt jo tässä matkan varrella tapetteja vaihtoon. Seinien sävyt ovat pysyneet, koska ne ovat olleet koko ajan niin neutraalit. Juuri nyt meillä on sohvapöytä ja yksi lipasto, joutaisivat pois. Pitäisi vain saada aikaiseksi. 
3. TOIMIVA KOTI


Toimivuus on ihan ykkösjuttu! Pitää toimia ja olla kätevää. Eteinen pitää olla hyvä. Se on meillä just nyt muuten yksi muutoskohde. Pitäisi hommata uusi liukuovikaapisto, ja miettiä kokonaisuutta uusiksi. Jostain syystä eteinen ei onnistunut, kuten olisin halunnut. Se pitäisi saada uusittua toimivaksi ja sen myötä myös visuaalisesti inspiroivaksi. Toimivuutta on myös vaatehuollon helppous, vaatesäilytys, keittiö ja kylppäritilat. Näitä kuulkaa arvostaa, kun on joutunut olemaan ilman tai käyttämään paljon huonompia ratkaisuja. Myös siivottavuus on plussaa. Muun muassa meidän rappuset ovat ihan murheenkryyni. Valkolakatut umpiportaat. Jatkuvasti jotain tahroja, pölyä, hiekkaa. En tiedä edes mitä niille voisi tehdä. Toisaalta, eipä tipu hiekat maahan sinne portaiden alle. Värivalinta ei kuitenkaan nyt ihan toimivin tuossa. 


Toimivat matot ovat muuten myös sellainen asia, jota ei edes ajattele, kun ne ovat hyvät. Mutta kun ei toimi, niin sitten sen huomaa. Juuri nyt ihmettelen sitä, miksi meidän yksi juuttimatto haisee, vaikka kolme muuta ei sitä tee. Tämä hajullinen versio on eteisessä. Voi olla, että se kostuu siinä aina sen verran, että pitää sitten mökkihajua yllä. Muuten täydellinen, mutta meinasin vaihtaa sen pois. Olen nimittäin sitä mieltä, että asumisen luksusta näin hajuherkälle on se, ettei tarvitse ärsyyntyä vääristä hajuista :-D Ongelmansa kullakin!
4. HYVÄT MATERIAALIT, HYVÄ MUOTOILU


Suosin aitoja materiaaleja. Ei tekokuitua, kiitos. Villaa, puuvillaa, bambua, pellavaa ja puuta. Toisaalta sohvassa pitää olla sellainen materiaali, jonka voi pestä (mielellään irtopäälliset), ja joka ei nukkaannu. Kauneus ennen kaikkea, mutta vieressä kulkee muotoilu ja hyvä käytettävyys. Esimerkiksi sohvassa pitää olla kiva istua ja ruokapöydän tuoleissa myös. Meillä on tosi paljon IKEA:aa, ja pääasiassa olen aina ollut tosi tyytyväinen sen hinta-laatusuhteeseen. Jos haluan design-huonekaluja, ostan aina aitoja. Jos ei ole rahaa aitoihin, tulee jotain muuta - vaikka IKEA:aa. 


Nyt tosin pitää heti sanoa poikkeus, jonka tein U.S:ssa. Ostettiin Tolix-kopiot. Design-kopioita myydään joka paikassa, eikä ilmeisesti ketään juuri kiinnosta. Silti olen tosi tyytyväinen, että hommattiin 10 vuotta sitten Eamesin muovituolit DSR:t. Niissä on ollut aina niin hyvä istua ja ne ovat kestäneet. Nyt 10 vuoden jälkeen tuntuu vähän siltä, että valkoiset istuimet olisi ihan kiva vaihtaa uusiin. Ne alkavat vähän kulahtaa. En saa niitä enää aina puhtaaksi ja toisaalta niissä on naarmuja. Mutta annetaan toistaiseksi olla.


Tänään olisi kyllä ollut ihan loistava päivä ottaa sellaisia kuvia, joita en suostuisi julkaisemaan mistään hinnasta. Kaaos ei ole luksusta, mutta sitä on. Siihen pitää vain saada ote. Ja kun se on kunnossa, ollaan hyvällä tiellä. Välillä vain tulee niitä huippuja, kun joku projekti on menossa, mutta siinä onneksi tietää sen, että lopputulos yleensä auttaa kokonaisuudessa. Blogissa en tykkää esitellä kuvia, jotka eivät ole minusta visuaalisesti kivoja. Blogit kuitenkin ovat niitä inspiroitumispaikkoja - ainakin sisustusblogit yleensä. Siksi olen päättänyt pitää myös aika tiukkana linjaa, että oma boheemius saa näkyä, mutta sen yli ei mennä. Eli vähän - jos ei luksusta, niin ainakin toivottavasti sitä inspiraatiota kuvien välityksellä myös tänne :-) 

4 kommenttia

 1. Kiva kirjoitus! Olen aina ihaillut hyvää makuasi :)

  VastaaPoista
 2. Sulla on se etu, että saat melko vapaasti toteuttaa omaa sisustusmakuasi. Mulla tuo toinen osapuoli haluaa aina vaikuttaa kaikkeen ja olen jotenkin väsynyt ehdottelemaan uusia, toimivampia tai kauniimpia juttuja, kun se on aina melkoista vääntöä... Silmä tottuu, ja ihan hyvä niin.
  ps. Mielenkiinnolla odottelen, mitä uutta taas keksit... Ihkua viikonloppua!
  ps2. Mitäs jos ne portaat vaan maalais vaikka jollain harmaan sävyllä?

  VastaaPoista
 3. Oi ihana kirjoitus! Ja tuo sisustuksen ja järjestyksen ideologia on juuri sellainen kuin minullakin, osasitpa kirjoittaa siitä osuvasti! Värit, toimivuus, visuaalisuus, niitä minäkin pidän arvossa ja juuri sitä ettei omassa kodissa ole niitä "ärsyttäviä" juttuja. Sotkua tulee, mutta kun tietyt asiat toimii niin sen sotkunkin sietää.

  Kiitos kun osallistuit! Ihanaa viikonlopun jatkoa! :)

  VastaaPoista
 4. Teillä on niin kaunista, ihan luksusta! Minulle olisi luksusta saada kokea ulkomailla asuminen. Ymmärrän kyllä, että se on varmasti raskastakin.
  Meidän keittiössä on sellaiset ärsyttävän virtttyneet räsymatot, jotka vaan venyy ja heittelee roskat imurin alta sinne tänne, vaikka imuri olisi pienellä teholla. Pitäisi varmaan tehdä jotain. ;) Iloista loppuviikkoa!

  VastaaPoista