Hygge-viikko ja kirjavinkki

sunnuntai 19. helmikuuta 2017


Jos kirjan nimi on Hyvän Elämän Kirja, se on ehkä ihan pakko lukea. Näin ollen Meik Wiking on tehnyt loistavan valinnan kirjansa nimeämisessä. 

Tanska mainitaan usein maailman onnellisimpana maana, kertoo kirjan takakansi. Ja mikä selittää tanskalaisten onnellisuuden? No, hygge, hyggeily tietysti. Näin se on, ja koska koko hygge-sana on jäänyt ainakin itselleni pikkaisen irralliseksi, piti ottaa selkoa, mitä tämä kirja ja koko hyggismaailma pitääkään sisällään.Hygge on tunnelmaa ja kokemista.
Kodikkuutta.
Turvallisuutta.
Nauttimista hetkestä.Hyggeilyyn pääsee oivasti sisään sytyttämällä kynttilän. Hygge ehdottomasti edellyttää kynttilöitä. Tai ainakin sitä tunnelmaa. Nuotiokin käy! 

Eli neuvosta vaari. Kynttilät palamaan ja lueskelemaan lisää vinkkejä. Haluan ehdottomasti päästä käsiksi siihen tietoon, miten nyt hygge muuttaa elämän ihanaksi. Kirja kertoo, että hyggeilyyn kuuluu todellakin tuo kynttilöiden poltto. Tiesitkö, että 85 prosenttia tanskalaisista liittää kynttilät ja hyggen yhteen. No, nyt tiedät :-) 
Meik Wiking on tutkijana Happiness Research Institutessa, joka nimensäkin puolesta tutkii hyvinvointia, onnellisuutta ja elämänlaatua. Mitkä syyt vaikuttavat siihen, että ihminen on onnellinen? Millä sitä voi parantaa? Kirja ei olekaan siis minkään sortin hölyn pölyä vaan se perustuu ehtaan tutkimustietoon. Meinasin jo, että en ala koko hygge-kirjaa täällä vinkkailemaan, koska olen ottanut sellaisen pienen blogitavoitteen, että jokainen aihe liittyisi jollain tavoin merelliseen elämään tai veneilyyn. No, en varmaan kykene tuohon muutenkaan, mutta hyvänä yllärinä oli se, että hyggeilyyn liittyy myös veneet! Hyggen keskuksena pidetään omaa kotia, mutta luonnossa on myös oma mahdollisuus päästä kokemaan hyggeilyä. Ja minulle ainakin luonto, mökkeily ja retkeily ovat ihan juuri sitä, mistä voisin kuvitella löytäväni parasta mahdollista mielenrauhaa ja iloa. Ja tietenkin se vene! Sitäpaitsi minulla alkaa jo kesän kalenteri täyttyä, kun kaverit ovat aika mukavasti ilmoittautuneet tulevansa meidän båtille tunnelmoimaan! Sehän on just sitä, mitä tässäkin haetaan. Pitäisiköhän veneen nimeksi laittaakin Hygge tai Hyggis :-D 


(H:lla se alkaa nytkin - vaan en ehkä taida raaskia vaihtaa nimeä. Tästä oli puhetta jo aiemmin..)Koska ulkona oli niin kiva ilma, ja toisaalta lasten piti saada jotain ohjelmaa - muutakin kuin kotona kököttämistä äidin lukiessa hyggeilystä - päätin keittää ensin kaffet lempimukiini ja sen jälkeen lähteä poikien kanssa nautiskelemaan tästä talvisäästä, joka meinaa pahasti nyt kadota ennen aikaisesti maisemista! Haluaisin niin nauttia tämän viimeisen Suomen-viikon oikeasti pakkasesta, lumesta ja meren jäällä kävelystä. No, hyggeä löytyi ja siitä lisää niin pian, kuin vain ehdin taas koneen ääreen! 


Hygge-kirjaa suosittelen ilopilleriksi ja iloisen elämän inspiraattoriksi. Ihana sohvapöytäkirja selailuun, mutta toisaalta ehtaa tietoa tilastojen kera. Monia asioita olen tehnyt jo ennenkin ilman että koko hyggeilystä mitään tiesin. Kirjan kivoin anti oli ehkä se, että se "antoi luvan" tehdä kaikkea sitä kivaa, mitä joku muu voi pitää ihan turhana. Hygge on varma verenpainelääke ja hyggepitoisten hetkien luominen voi auttaa ihan oikeasti hymyherkkyyden kasvamisessa :-D

Kunhan pääsen vauhtiin, kerron, miten tämä tuleva viikko on mennyt. Nimeän sen nimittäin Hyggeily-viikoksi! Kerron samalla lisää, mitä uutta olen kirjan kautta oppinut.

Hygge - Hyvän Elämän Kirja (Meik Wiking) on readme.fi:n kustantama, ilmeistynyt vuonna 2016 ja alkuperäiseltä nimeltään The Little Book of Hygge. Oman kirjani sain kustantajan kirja-arvostelukappaleena. Katso lisää täältä, kliks. 

7 kommenttia

 1. Tää menee kyllä lukulistalle, ihan mielenkiinnon vuoksi :)
  Mä en yleensä perusta näistä elämäntapaoppaista ja konmareista, niistä tulee vaan paha mieli :D
  Veikkaan, että tästä ei tule!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mikäs KonMarissa :-) ? Mä taas olen tykännyt siitä tosi paljon: oon saanut sen kautta uuden näkökulman tavaraan ja säilyttämiseen ja sen myötä se on sopinut mulle erityisen hyvin. Ei tarvitse enää stressata liiasta tavarasta ja oon vähentänyt ostamistakin erittäin paljon. Eli jotenkin sitten sattui vaan omalle kohdalle sopivaksi. Mutta en ole fanaattinen :-) Tää Hygge on tosi kiva, mutta ei mikään kauhean syvällinen ehkä kuitenkaan. Hyvän mielen kirja!

   Poista
 2. Tuossa onkin kirja, joka pitää lukea. Se KonMari alkoi ottamaan sen verran päähän, että en ole kirjaa viitsinyt lukea, mutta hygge on sen verran minua, että luen varmasti..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipparallaa! No ehdottmasti lukulistalle :-) Just kyselin tuossa yllä, mikäs KonMarissa? Mulle se on tosiaan ollut oikein mainio kirja ja auttanut selkiyttämään tavaran arvoa. Tykkään, kun en enää säilö mitään turhaa ja "raaskin" pistää tavarat pois, jos ne eivät ole enää tarpeen tms. Ja se antanut energiaa taas ylipäätään muille asioille! Mut olis kiva oikeasti tietää, mikä siinä harmitti? Kaikkihan ei sovi tietenkään kaikille :-) Olen nyt lukemassa sitä KonMari valkoista ja kerron siitä vaikka myöhemmin - vaikka ehkä se ei ole nyt "hyvä uutinen" , jos et tykännyt ekasta? Mutta edelleen, Hygge on kyllä ihan hyggeilykirja, siitä ei voi tulla kuin inspistä toteuttaa samaa itse!

   Poista
 3. Harmi kun en ostanut tuota kirjaa. Pyörittelin sitä kädessäni, mutta jäi vielä kauppaan, koska matkalaukut oli jo yli painavat ja ostin vielä käsimatkatavaroihin Biohakkerin käsikirjan, joka on muuten myös loistava kirja, tosin erilailla. Tuo Hygge kirja on niin nättikin, passais vaikka vaan tuohon piirongin päälle koristeeksi.

  VastaaPoista
 4. Tuo oli hyvin sanottu, että kirja antaa luvan nauttia ja tehdä kaikkea kivaa. Mikä ihme siinä onkin, että me ihmiset tarvitaan erillinen kirjallinen lupa sellaiseen (minä myös)? Taitaa olla luterilainen suorittaminen sen verran verissä. Vaikka itse olen kyllä sitä mieltä, että kun kumpaakin on sopivasti, se on paras yhtälö: ensin aikaansaamista, sitten sitä hyggeilyä vastapainoksi.

  VastaaPoista
 5. Terveiset Hyggelandista! Visiitti Kööpenhaminaan oli tietysti lyhyt ja pintapuolinen, mutta jo viikossa oli pantavissa merkille paikallisten ystävällisyys, mutkattomuus ja hymyt ihan kaupunkiliikenteen bussikuskeista lähtien (ja se, jos joku on stressaavaa hommaa. Meidänkin bussi osui henkilöauton sivupeiliin, ja oli mielenkiintoista seurata, miten kuskit selvittivät asian. Kumpikaan ei alkanut huutaa vaan tilanne selvitettiin ainakin näennäisesti hyvässä hengessä). Kirjakaupasta tarttui Louisa Thomsen Brits'n The book of hygge, The Danish art of living well. Hyväntuntuinen opus sekin, jonka kuvituksena kynttilät, kotoilu ja luontokuvat. Tanska oli tosiaan YK:n perustaman kestävän kehityksen tutkimusryhmän ja Columbian yliopiston Earth Instituten tekemän viimeisimmän tutkimuksen mukaan maailman onnellisin maa. Myös Bhutania on markkinoitu maailman onnellisimpana maana, mutta muuttujat ovat erilaiset. Hyvää hyggeily-viikkoa!

  VastaaPoista