Talvikotoilua (Ja lumipesuja!)

torstai 11. tammikuuta 2018Terveisiä talven keskeltä! Meille tuli siis talvi juuri jouluksi ja saimme nautiskella todella harvinaisesta valkoisesta joulusta näillä seuduilla. Viimeisin sellainen oli ollut 15 vuotta sitten ja niitä ei kovin montaa edes sadan vuoden aikana ollut osunut kohdalle. Joten hyvä tuuri, kiitollinen siitä. Joulu oli siis kerrankin ihanan tunnelmallinen, vaikka ahdistavaa on olla pois Suomesta ja omasta kodista etenkin silloin. Nyt lumi helpotti todellakin asiaa.


Heti joulun jälkeen lähdimme pienelle reissulle. Kävimme Kanadan puolellakin, Torontossa ja Niagara Fallsissa. Reissun ajaksi osui huippukylmä sää, joten esimerkiksi Niagaran putouksia ei menty kävellen katsomaan. Buffalossa meillä oli liput nuorten jääkiekon MM-kisoihin ja onneksi osuimme vähän ennakkoon valjuksi ajateltuun Suomi-Tanska -peliin, sillä se oli sitten niiden kekkereiden ainoa kerta, jolloin Maamme-laulu kaikui Buffalo Sabresien kotihallissa tällä erää. 


Lapsilla alkoi koulu jo heti tammikuun alussa, mutta viikko meni risaiseksi pahemman luokan lumimyrskyn vuoksi. Lisää lomapäiviä osui sen vuoksi pari kappaletta koululaisille, eikä tuo juurikaan haitannut minuakaan. Mielellään sitä nukkui pidempään aamulla itsekin!Nyt kuitenkin arkeen palattu ja yritettävä saada vähän järjestystä niin omiin rutiineihin kuin tänne taloon. 

Kun pakkasta ja lunta riittää, on mattojen tuuletus aivan parasta. Intialaiset naapurit tosin hieman katsoivat pitkään, kun ensin heitin matot lumeen ja sitten vielä lunta niiden päälle. Niin, ja vähän tallomista ja pomppimista perään :-) Nepalista kotoisin oleva Sukhi-huopapallomatto, josta kirjoittelin aiemmin täällä blogissa viime syksynä, pääsi myös lumipesuun. Oli jotenkin sympaattisen näköinen tuolla lumen seassa. Sopi jotenkin oikein hyvin talventörröttäjien joukkoon. Ja tämä matto on kyllä edelleen niin kiva. Aiemmin postatun jutun "Hyvän mielen mattokauppa" löydät täältä. Matto on niin ihanan paksu ja mukava. Sisustusmateriaaleissa tykkään käyttää aina mahdollisimman luonnollisia kuituja. Villa ja pellava ovat suosikkeja. Ja kestävät! Eikä haittaa kuluminenkaan, koska se tuo vain elämää esiin.


Kun lähes kaikki siivoavat jouluksi kodin ihanan puhtaaksi ja kiiltäväksi, minulla on taas sellainen uuden vuoden siivousrituaali. Joulun jälkeen kun saadaan kuusi ja koristeet pois, yritän karsia muutenkin kaiken tosi vähälle. Lähdetään liikkeelle kuin tyhjällä paperilla. Siivoan ruokakaapit, järkkään kuitit ja paperit.

Tehdään vaatekaappien inventaariot ja kaikkea siltä väliltä. 

Tämä kestää aikansa, mutta on palkitsevaa.

Tänä vuonna päätin, että matot pääsevät myös uuden vuoden pesuun! Ihan siksi, että se oli lumisen maan ja pakkasen takia mahdollista ja myös tosi houkuttelevaa. 
Päätin lumipesujen jälkeen kokeilla, jos tämä huopapallomatto toimisi nyt eteisessä. Lunta tulee sisään ja jotenkin mietin, että villamatto voisi lopulta toimia tosi hyvin siinä. Harmiksi jouduin lopulta siirtämään sen kuitenkin tuolta oven edestä pois, koska ovet eivät avautuneet paksun maton yli. Mutta jätin sen eteiseen nyt silti. Mietin jos tilaisin jossain vaiheessa toisen... Suomessa olisi hyvä paikka kodinhoitohuoneessa kylppärin edessä. Jotenkin aivan ihana astella etenkin paljain jaloin tämän päällä.Sukhilta houkuttelisi myös tällainen todella iso palmikoitu villamatto (kliks) meidän olohuoneeseen. No, oikeastaan tämä palmikkomatto on mulla melkein pakkomielle juuri nyt :-)
Iso matto ja hintaakin sitten vähän enemmän, mutta toisaalta käsintehty ja hyvälaatuinen tuote on sen arvoinen. Täytyy vähän vielä mittailla. Tarvittava 2 x 3 m matto on vain jo niin iso, että sitä on oikeasti hieman hankala käsitellä. Olen yleensä sen takia ostanut kaksi pienempää vierekkäin.Annan edelleen plussaa Sukhin läpinäkyvyydestä, jonka avulla pääsee muun muassa katsomaan netistä kuka maton onkaan tehnyt. Vaikka ei olisi vielä kerennyt omaansa tilaamaan, voi tekijöihin tutustua täällä. Meidän huopapallomaton tekijäkin siellä iloisena hymyili :-) Maton mukana tulee siis tekijän nimikoima Sukhi-merkki.

 Massatuotantomatoistakin saa aika monta satalappua pulittaa, jos vähän paremman haluaa. No, tämä jää vielä haaveeksi, mutta niitähän on hyvä olla olemassa :-) Nykyisin olen hyvinkin sitä mieltä, että ostan mieluummin vähän ja laadukasta. Odottelen sitten vaikka ja säästän!


Mattojen toimitusaika poikkeaa sen verran tavallisesta mattokaupasta, että ne tehdään tilauksesta. Siksi omaansa joutuu sen noin kuukauden verran odottelemaan. Joskus joitain mattoja saattaa olla varastossa, mutta pääasiassa ne tehdään vasta tilauksen saavuttua.


 Muutenhan nämä kuvat ovat oikein kunnollista silmänlumetta.

Älkää uskoko, että tällaista siisteyttä olisi koskaan normaalisti :-) 

Meillä eteinen kyllä aikamoinen murheenkryyni. Vaikka Bostonissa on talvet ja muutenkin neljä vuodenaikaa, ei täällä pahemmin oteta sitä talojen suunnittelussa huomioon. Meilläkin tullaan etuovesta suoraan keittiöön ja kuuden hengen ulkovaatteiden säilytys on oikeasti ongelma. Laitan juttua joku kerta, miten olen tässä tätä yrittänyt ratkaista. Seinänaulakko, joka näissä kuvissa näkyy, on meillä kovassa käytössä ja normaalisti aivan täynnä lastenvaatteita. Naulakkokomerossa taas roikkuu sitten hengaritakit, mutta voin kyllä sanoa, että meillä lapset eivät hengariin takkejaan saa. Seinänaulakko on sitäpaitsi kätevä muutenkin. Mutta siitäpä lisää joku muu kerta!


Toivottavasti aurinko löytäisi myös Suomeen! Täällä on saanut siitäkin nautiskella nyt, joten en kyllä valita. Lähettäisin mielelläni sitä kyllä pimeyden keskelle piristämään... 4 kommenttia

 1. Voi apua :D
  Voin vain kuvitella ne ilmeet kun Suomalainen hyppii mattonsa kanssa hangessa :D

  VastaaPoista
 2. Ihanalta näyttää - olipa sitten lavastettu tai ei! ♥ Terkut täältä!

  VastaaPoista
 3. Matot hangessa olisi kovasti toiveissa täälläkin... Hypi sinä siellä vaan iloisesti! Levität hyvää Suomi-kuvaa! :)

  VastaaPoista
 4. Kodikas koti teillä ❤️
  Nauratti tuo kommentti naapurien ihmettelystä...lumipesu on kyllä paras pesu, mutta arvatenkin aiheuttaa ihmetystä! Terkkuja Suomen Lapista, jossa aurinko on jo näyttäytynyt muutaman kerran ��

  VastaaPoista