Top of the Rock

perjantai 12. helmikuuta 2016


Vanhin meidän pojista halusi käydä synttäripäivänään huipulla.

Oli toivonut kovasti pääsevänsä Empire State Buildingin näköalatasanteelle, mutta minä, joka kammoan korkeita paikkoja ja etenkin niitä hissejä, halusin valita Top Of The Rockin ihan siitä syystä, että siitä näkee hienon Empire State Buildingin SEKÄ upeat maisemat mun suosikkipaikkaan eli Central Parkiin.
Tämä ihan siitä syystä, että todennäköisyys sille, että menen toisen kerran minnekään näihin näköalapaikkoihin uudestaan on aika pieni ;-) Lisäksi tässä tornissa jonotuskäytäntö on (kai!) fiksumpi ja hissi (kai!) nopeampi.


Ostimme liput ennakkoon ja varasimme ajan, milloin menemme. Meille sattui kuitenkin tosi huono ilma sinä päivänä, kun oli tarkoitus alunperin mennä, mutta päivän sai vaihtaa. Kun huippu on pilven sisällä, ei mitään järkeä mennä sinne. Mitään ei silloin näe.
Onneksi meillä oli tarkoitus olla yksi yö kaupungissa muutenkin, joten seuraava päivä sopi mainiosti.
Käytiin silti ottamassa kuvia vähän maan tasalta. 


Top Of The Rock on siis Rockefeller Centerin huippu ja sijaitsee keskikaupungilla 5th Avenuen varrella. 
Rockefeller Center on taas kuuluisa ainakin joulukuusestaan, luistinradastaan ja kovasti kuvatusta lippumerestään. Talvella ja joulun aikaan eri maiden liput ovat poissa, tilalla hopeaa, kultaa, valkosita, mutta toki Yhdysvaltojen omia lippuja tuomassa vähän väriä. 

Moni varmaan on nähnyt legendaarisen mustavalkovalokuvan, jossa rakennusmiehet istuvat Manhattanin huipulla teräspalkin päällä? Se on otettu juuri tässä rakennuksessa. Hissijonotuksessa oli myös mahdollista otattaa itsestään kuva tällaisen palkin päällä istumassa.
Mutta takaisin matkaan huipulle. 

Jonotusta ei oikeastaan ollut, koska sisälle pääsi vain siihen kellonaikaan, mitä lippuun oli kirjoitettu.
Vartijat pitivät myös ylipäätään käytävät ja ovet tyhjinä siitä ympäriltä, eli siihen ei kannattanut tulla yhtää aiemmin norkoilemaan. Jos olisi myöhästynyt "lähdöstä", olisi voinut mennä sitten vain hakemaan uuden kortin.

Hissimatka itsessään oli tosi nopea. Vain noin 20 sekunttia, jos oikein muistan! Mutta ennen hissejä oli sitä sun tätä härpäkettä, turvatarkastusta, rakennuksen historiaa ja sen semmoista. Eli suoraan ei päässyt ylös. Luulen, että meillä meni lopulta noin puolisen tuntia, ennen kuin olimme edes hississä!Tässä sitten se maisema, mitä minä lähdin hakemaan :-) Eikä se ollut oikeastaan yhtään pelottava paikka! Hyvin vuorattu plekseillä, ei päässyt tuulen mukana tipahtamaan. Jos malttoi pysyä ensimmäisellä tasanteella. 

Ylätasanne olikin sitten toinen juttu! Käytiin siellä nopeasti ja minä lähdin yhtä nopeasti alas.


Yllä maisemaa Atlantille ja Euroopan suuntaan...Central Park. Vasemmalla ylhäällä siintää Hudson Riverin yli vievä Tappan Zee Bridge. Central Parkin vasemmalla puolella mun yksi suosikkialue Manhattanilla eli Upper West Side ja puiston takana taas Harlemin maisemat.


Empire State Building, uusi WTC-torni ja pienenä pisteenä Vapauden patsaskin.


Captain America tyytyväisenä.


Suosikkipilvenpiirtäjäni eli Chrysler building oli hieman toisen talon takana... Harmi!No, sen näkee ihan kivasti myös maasta käsin. En ole ottanut selvää, pääseekö tuonne sisälle käymään. Se olisi varmasti ihan arkkitehtuurin vuoksi upea kokemus nähdä.Tuo "laatikkoikkunatalo" on se Manhattanin uusin maamerkki Trum Towerin takana ja nimeltään osoitteensa mukaan 432 Park Avenue. Se on nyt Manhattanin toiseksi korkein rakennus ja maailman korkein asuintalo. Näissä "condoissa" on ihan mukavat maisemat.


Pakko lisätä tähän vielä huonoja uutisia NYC-faneille. Itselläni on se onni, ettei yleensä tarvitse hotellissa majoittua, tai voi valita hotellin jostain vähän kauempaa kuin Manhattanilta, koska meillä on tapana vain ajella päiväksi kaupunkiin. Totuus kun on se, että tuolla on aikamoisen kurja ludeongelma ja radiossa sanottiin tässä juuri vähän aikaa sitten, että se on nyt ötökkäätartunnat hotelleissa ovat alkuvuodesta lähes tuplaantuneet. YÖK! Eikä nyt puhuta kämäsistä hotelleista, siellä on listalla ihan kaikkea laidasta laitaan. Itse tsekkaamme aina hotellit bed bug registeryn kautta, mutta ei se toisaalta takaa mitään. Tsekataan huoneet aina tosi tarkkaan, ennen kuin laitetaan tavarat lattialle ja otetaan kenkiä pois. Tämä todellakin kannattaa. Ollaan kerran vaihdettu huonetta sen vuoksi, että olin 100% varma, että löysin huoneesta merkkejä ötököistä. Sillon en olisi jäänyt siihen huoneeseen mistään hinnasta. Lisäksi me laitetaan aina kaikki vaatteet, laukut ja kengät kylppäriin ja pidetään valot siellä päällä myös yöllä. Harmiksi tämäkin kikka saattaa olla jo vähän aikansa elänyt.

Kun tullaan kotiin, pestään aina suoraan kaikki matkalla olleet vaatteet. Periaatteessa kaikki tavarat kannattaisi säilyttää hotellissa suljetuissa muovipusseissa. Hankalaa, mutta toisaalta jos sillä estää sen pahimman, kannattaa nähdä hieman vaivaa. Meille en ikipäivänä halua tuota ongelmaa kotiin, eikä varmasti kukaan muukaan!

Mutta ei anneta tuon haitata :-) Ihana kaupunki tämä on! 

12 kommenttia

 1. Upeat kuvat! En silti haluaisi asua tuolla yläilmoissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :-) En haluaisi minäkään! Nuo tornit kun mun mielestä vieläpä heiluvat. Ainakin siltä tuntuu :-)

   Poista
 2. Huikeat kuvat ja maisemat! Kiitos näistä kuvaelämyksistä! Inhottava ja ikävä tuo ludeongelma, ei tarttis olla moisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ja kiitos kommentista! Ludeongelma on kyllä ihan syvältä. Onneksi tietää kuitenkin keinoja, millä sitä voi estää.

   Poista
 3. Onpa siellä jotenkin keväisen oloista! Odotteletteko vielä lumimassoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei noi kuvat on joulukuussa otettuja :-) Mutta lunta tosi vähän nytkin, varmaan 10-20 cm. Ens viikolla sulavat nekin. Voi olla, ettei tänä vuonna tulekaan sitä lumimäärää, mitä 2 edellisenä talvena on ollut. Toivon sitä!

   Poista
 4. Kyllä kelpaisi mullekin tuollainen syntymäpäivä! Pistän tuon paikan muistiin. Voi itkut noita luteita. Siinä mielessä Suomen talvi on hyvä juttu. Jätän matkalaukut pakkaseen yöksi tai pariksi. Ihana postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan saunassa muuten pidetään Suomessa laukut pari tuntia 80 asteessa, jos ei pakkasta. Meillä kun ei voi viettää perinteisiä sukulaissynttäreitä, on kiva keksiä jotain spesiaalia pojille :-) Terkkuja!!

   Poista
 5. Mahtavia kuvia ja kiva teksti (paitsi ludeongelma..). Tosi nätti olet myös profiilikuvassa!

  VastaaPoista