Mistä on tehty paras VEGEBURGERI?

keskiviikko 8. helmikuuta 2017











Täydellinen vegeburgeri, siinä kuulkaa kyllä suuri haaste! 

Olen nirso ja ronkeli annosten suhteen, kun menen ravintolaan syömään. Myös palvelun, mutta todellakin myös sen annoksen. Minusta lautasella eteen tulevan annoksen pitää olla sekä kivan ja houkuttelevan näköinen, että ehdottomasti huima elämys maun osalta. Sellainen, mikä ei onnistu syystä tai toisesta helposti kotona, joten saan muuta, kuin sitä, mitä tekisin oman hellan ääressä itse.

Aikamoiset vaatimukset, ja harvoin muuten toteutuu. Mutta sitten välillä, kun hyvä päivä koittaa, on aivan huippuhienoa päästä nautiskelemaan suoraan sanottuna koko rahan edestä.  

Pieni ipana minussa vaan aina usein narisee siitä, kun petyn suurten odotusteni edessä. Etenkin USA:ssa tuntuu siltä, ettei saa koskaan sellaista ravintola-annosta, josta aidosti innostuisi tai josta jaksaisi hehkuttaa. Siksi tiedän jo aika pitkältä sen, että harvemmin yllätyn positiivisesti, mutta toisaalta ne paikat, joissa on joku aivan loistava annos, saavat minut palaamaan uudelleen ja uudelleen.

Harmi sinänsä, että niinkin helpolta kuulostava setti, kuin vegeburger, voi olla haaste. Olen kerran syönyt melko täydellisen kasvishampparin, mutta sen ensimmäisen kerran jälkeen ei vastaavaa ole eteen sattunut. Kerkesin vain kerran syömään sen, kun tässä Bostonin lähellä olevassa ravintolassa vaihdettiin jo menua. Tämä burger oli vain niin hyvä, että uneksin saavani joskus samanlaisen eteeni.

Tuumasta toimeen, pitäisi varmasti ajatella. Mikäs siinä, jos itse tekisikin. Mutta en kertakaikkiaan muista, mitä siinä oli. Kyselin tuossa jo ystävältäni, josko hänellä raksuttaisi niin kauas. Mutta ei. Hän ehdotti punajuuriburgeria, ja tämä ei ollut kyllä just tällä kertaa se, mikä mielessäni liikkui. Punajuuri toki tämän hetken ehkä yksi suurin trendi, ja sitä voisin itsekin lisäillä mukaan arkeen. Ravintolassa vain mietin kauhulla, kuinka sen syömisen jälkeen hampaat ovat värjäytyneet pinkiksi ja samalla todennäköisesti värjäisin myös paitani. Kauhuskenaariot kullakin :-)

Onneksi apuun tuli Apetit, joka kutsui minut mukaan reseptihaasteeseen! 

Ja mikä onni, sain testiin kolme erilaista kasvisjauhistuotetta, jotka ovat nyt tulleet myyntiin suomalaisiin ruokakauppoihin. (Apetitilla on muuten myös erittäin kätevä punajuurigratiini, joka on tullut testattua varmaankin vuosi sitten. Laitoin siihen mukaan vuohenjuustokiekkoja, ja sain kaverit lähes hulluiksi sen loistavan makuelämyksen vuoksi. Jospa tälläkin kertaa?)

Ensin kuitenkin pitäisi kehitellä se The Best Vegeburger Ever.

Ja niin, että kaikki nimen osaset myös toteutuvat. Hups. Onnistuisinko?

Vege-vaihtoehtoon pitää heti pistää disclaimer. Tämä annos tulee olemaan lihaton, ja itse pihvi vege ja gluteeniton, mutta muuten käytän mukana maitotuotteita. 

Sain testattavaksi useamman eri tuotteen ja tässä yhteistyössä oli annettu haasteeksi tehdä yhdestä vaihtoehdosta myös resepti. Kasvisjauhis-pihvi "Crispy Chick" -vaihtoehdolla oli minun valintani. 

Paketti oli ensinnäkin todella houkuttelevan oloinen ja lisäksi juuri tuo Crispy Chick -pihvin olemus erittäin täydellinen burgeria ajatellen. Nämä herneproteiinipihvit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia, eikä niissä ole myöskään soijaa. Gluteenittoman sämpylän kanssa tässä oiva vaihtoehto GL-vege-hampurilaiseksi!

Sain aikaiseksi aika monta yritystä. Mutta kun oikein yrittää, niin tulostakin taitaa syntyä! Ainakin omaan makuuni viimeisin, hyvin hiottu lopputulos oli aikamoisen makuisa. Kun kerran burgeria syödään, niin ei pihtailla mistään. 

Resepti on tehty yhden burgerin valmistukseen, mutta sitä voi tietysti muokata halutun määrän mukaisesti. Suosittelen muuten tuota itsetehtyä tsatsikia. Se on ihan mielettömän helppo tehdä ja oikeasti sopii melkein mihin tahansa. Minulla on sitä jääkaapissa lähes aina. Nam! 



FETA-TSATSIKI VEGEBURGERI

RESEPTI:

Yhteen burgerin valmistukseen tarvitset:

- 1 Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvi
- 1 iso täysjyväsämpylä
- 1/2 avocado
- fetajuustoapalasta noin reilun 0,5cm:n siivu
- 2 tomaattisiivua
- Punasipulirenkaita
- 4 rkl tsatsikia
- Oliiviöljyä ja välimerellistä yrttimaustesekoitusta
- Sitruuna tai sitruunamehua
- Voi- tai leivinpaperiarkista noin puolikas pala

Jos teet tsatsikin itse, tee se ensin. Voit käyttää myös kaupan valmista tuotetta.
Tsatsikia kannattaa tehdä suoraan hieman reilumpi annos. Ohjeesta riittää kahteen burgeriin. (Resepti burgeriohjeen alla.)

Pese ja siivuta tomaatti. Kuori avocado ja poista siitä siemen. Koverra puolikkaan avocadon sisältö leikkuulaudalle ja viipaloi se pitkittäin. Leikkaa sen jälkeen fetajuustopalasta iso siivu terävällä veitsellä. Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi.

***

Aloita burgerin kokoaminen lämmittämällä Apetit Kasvisjauhis-pihvi uunissa tai pannussa ohjeen mukaan. Kun pihvi on lähes valmis, lämmitä sämpylä uunissa tai pannulla. Älä käytä mikroa, jotta sämpylä pysyy rapeana. (Sämpylän lämmitykseen säädä uuni noin 230 C astetta, paistoaika noin 3 - 4 minuuttia, mutta tarkkaile ettei sämpylä pala.)

Leikkaa sämpylä kahtia ja laita se lautaselle niin kokoamista varten. Laita lautaselle alle reilun kokoinen voipaperinpala.

Lisää sämpylän päälle ensin 2 rkl tsatsikia. Sen jälkeen avocadosiivut ja niiden päälle Apetit-kasvisjauhispihvi. Purista Apetit-kasvisjauhispihvin päälle sitruunamehua. Lisää pihvin päälle fetajuustosiivu ja sen päälle punasipulirenkaat. Ripottele päälle yrttiseosta ja viimeistele oliiviöljyllä. Viimeiseksi päälle asetetaan 1-2 tomaattisiivua koon mukaan ja vielä 2 rkl tsatsikia. Paina sämpylän hattu varovasti viimeiseksi täytteiden päälle. Paketoi burger leivinpaperin sisään niin, että se on helpompi tarjota ja syödä. Voit myös tarjota burgerin lautaselta.

Tsatsiki:

- kreikkalaista tai turkkilaista maustamatonta jogurttia
- 1 - 2 valkosipulin kynttä
- noin 1 tl suolaa
- 1 tl yrittimausteseosta (esim. kreikkalainen tai Provencen)
- 2 dl valutettua kurkkuraastetta

Raasta kurkku rouheaksi raasteeksi raastinraudalla. Sekoita suola kurkkuraasteen sekaan. Laita raaste valumaan joko tiheään metallisiivilään tai esimerkiksi kahvinsuodatinpaperin sisään. Anna raasteen valua vähintään puoli tuntia.

Murskaa valkosipuli hienoksi, jatka tarvittaessa veitsellä. Lisää murska ja yrttimausteseos jogurtin sekaan. Laita seos odottamaan jääkaappiin siksi aikaa, että kurkku on valutettu. Sen jälkeen yhdistä jogurttiseos ja kurkku yhteen, ja tsatsiki on valmis nautittavaksi.


Lähetä kommentti