Persikkasmoothie ja biojätepunnitusta (ja ruokahävikkitorjuntaa)

maanantai 27. maaliskuuta 2017


idkuva


Minulla on ollut vuoden alusta haaste perheen ruokavastaavalle eli minulle :-) Haasteessa punnitsen kaiken biojätteeseen kuuluvan. Eli suomeksi ruoan. Toisin sanoen rahan heittämisen roskiin. ON muuten ollut oikeasti herättävä kokemus! Idean tähän sain yliopistolta, jossa oli biojäteastiaan kytketty myös puntari. Siitä näki, paljonko itse viskaa sapuskaa mäkeen ja paljonko on kanssaruokailijat tehneet saldoa. Huh. 

Olen todennut, että meillä tulee vähiten biojätettä, jos käytämme paljon pakastekasviksia. Jostain syystä tuoreet tahtovat mennä liian nopeasti huonoon kuntoon. Olen vaihtanut sen vuoksi monen tuoretavaran ostamisen suoraan pakasteeksi. Vaikkapa jostain syystä paprikat eivät mene raakana kaupaksi, mutta kun teen niistä meksikolaiseen ruokaan lisuketta, kelpaavat aina. Kilohinnaltaan pakasteena ostamani, valmiiksi pilkotut paprikasuikaleet ovat tuoreita halvempia ja niissä on hävikki nollan gramman luokkaa. Sama tilanne oikeastaan kukka- ja parsakaalissa. Pakasteena minulla on myös lehtikaalia ja tietysti erilaisia smoothiehedemiä- ja marjoja. Ruokalasku on pienentynyt ja hävikki myös. Olen tyytyväinen! 

Viime viikolla täällä oli ollut sähkökatkos. Me oltiin kotona aamulla mieheni kanssa, itse juuri lähdössä asioille ja mies taas piti palaveria kotitoimistolta käsin. Yhtäkkiä sähköt menivät poikki ja siinä samalla tietysti kaikki nettiyhteydet sun muut. Muutama viikko sitten lumiaura törkkäsi sähkökeskustamme sen verran, että sähköt menivät sen takia, mutta nyt ei ollut mitään säätilaan liittyvää murhetta nähtävissä. Naapuruston raksalla olin kuitenkin aamulla huomannut kunnan sähkölaitoksen autot, ja ne olivat vielä siellä, kun tiirattiin ikkunasta ulos. Mies lähti siis sinne saman tien sanomaan asiasta, ja tuli takaisin vihaisena. Viisi tuntia tästä eteenpäin sähköt poikki ja meille olisi pitänyt kuulemma ilmoittaa asiasta. No, eipä ollut ilmoitettu. 

Ei auttanut kuin lähteä sinne pakollisille asioille ja jättää jääkaappi ja pakkanen oman onnensa nojaan. Ulkona oli harvinaista kyllä juurikin sen verran paljon lämpöä, että ruan siirtäminen ei olisi kannattanut. Mietittiin, että kaikki kestävät varmaan pari tuntia ihan ok pakkasessa ja jääkaapissa, jos ei availla ovia. 

Kun tulin myöhemmin kotiin, totesin, että pakasteet olivat ihan ok, eli sähköt olivat varmaan tulleet aika pian lopulta takaisin. Teen yleensä jääpalatestin niin, että laitan jonkun tavaran jääpalojen päälle. Jos tavara edelleen pinnassa, eikä siinä ole jäätä, ei pakastin ole ehtinyt sulaa. Jos taas se on jääpalojen seassa, on pakastin ehtinyt mennä liian lämpöiseksi ja sisältö samaten. (Meillä sellainen jääpalakori pakastimessa, joka aina täynnä jäätä.) 

Kuitenkin sitten aloin katsomaan pakasteita vähän tarkemmin, ja totesin että ei hitsi, ei siellä ihan kaikki ole selvinneet. Päällimmäiset ovat vähän turhan pehmeitä ollakseen pakastimessa ja umpijäässä. Ihan vielä vähän lisää harmitti siksi, että nämä pakasteet olivat pääosin marjoja ja hedelmiä, ja ostettu luomuna ja siksi ne olivat myös maksaneet melko paljon. Toisaalta onneksi huomasin, koska sain vielä ne hyvin käyttöön samana päivänä. Smoothieita ja piirakoita. Myös jättikatkaravut pääsivät uuniin ja illan caesar-salaatin kera tarjolle. 

Parasta oli kuitenkin tämä tavallisuudesta poikkeava smootheni. Siinä oli mukana pakastettua banaania, ananasta ja persikkaa, sekä mantelimaitoa ja vähän maitorahkaa. Nam! Jostain syystä teen aina samoilla resepteillä smoothiet, joten tämä "pakkokokeilu" hävikkiruoan estämiseksi teki jotain hyvääkin. 

Yksi vinkki, mikä meidän perheessä muuten on toiminut tosi hyvin, on leivän pakastaminen. Vaikka meillä on monta suuta ruokittavana, leipää menee harvakseltaan tai sitten ei. Jostain syystä voi olla useampi viikko, ettei kukaan syö yhtään, ja joskus ne syödään saman tien. Tykkään hakea eräästä leipomosta erittäin hyvää taikinajuureen tehtyä maalaisleipää, jonka pyydän siivuttamaan jo myymälässä. Laitan koko pussin pakastimeen ja sieltä sitten otetaan tarpeen mukaan. Siivut miniuuniin juuston kera tai sitten vain paahtimen kautta lautaselle. Homeisten leipäpussien roskiinheittokin on loppunut tämän jälkeen täysin. 

Kertokaas ihmeessä parhaat ruokahävikin torjuntavinkit! Mulla tuossa pussillinen perunaa (vahingossa) itäneenä ja huomenna taidan hakea muutaman ämpärin kaupasta roskiin heiton sijaan. Ajattelin, jos saisin niistä kasvatettua nyt ämpäripottuja kevään kuluessa. En ole varma olenko väärässä, että itäneitä perunoita ei saisi syödä. Saa senkin luulon korjata mielellään, jos täällä hyvää tietämystä lukijoiden joukossa :-D

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen huomannut, kuinka näppäriä pakastevihannekset ovat. Niitä on nykyisin niin paljon erilaisia, eikä tosiaan mitään hävikkiä synny. Pakastin on kyllä hyvä siinä, että hävikkiä ei synny. Samaten se, että isossa perheessä arkisin syödään vähän erilaisia ruokia, jämiä edellisiltä päiviltä. Jos kaikille kokkaa aina uuttaa, jäävät ne jämät syömättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hei jämäruokaruoat on mun uusi bravuuri :-D Tai no, ei ehkä bravuuri, mutta oon oikeesti kunnostautunut. Musta tuntuu että se sama ruoka ei helposti mene, mitä edellisenä päivänä syötiin, mutta kun sen jalostaa seuraavaksi ruoaksi, kelpaa mitä mainoihimmin!

   Poista
 2. On kyllä hyvä aihe - tästä voisi itsekin joskus omia tapojaan pohtien postata. Meillä on aina mennyt eniten roskiin leipää, mutta nyt kerään kannikat talteen kesälampaita varten. Hyvä, että saa ne edes jotenkin käyttöön. Silti hirvittää, kun sitä jää yli ihmisiltä aika paljon, eli vähentää pitäisi itse ostamista, koska eihän se leipä meidän lampaille mikään välttämättömyys ole. Olen onnistunut paremmin ostamisen vähentämisessä monessa muussa kohdassa. Ennen tuli heitettyä kaupan tomaatteja viikoittain roskiin, kun osti vaan tottumuksesta ja jossain vaiheessa huomasin, että hei, talvitomaatit on niin pahoja, ettei me syödä niitä niin paljon. Nyt ei osteta talvisin niitä juuri ollenkaan, tai ehkä vain 2 kpl kerralla. Tuntuu hassulta ostaa perheeseen jotain vain noin vähän, mutta oikeasti vähemmän ostaminen vähentää hävikkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis samaa ostotottumusjuttua kuule meillä! Esim. ostan brokkolin. En syö sitä ikinä. En tajua oikeasti miksi ostan. Joku terveysvaikuttaja päässäni pakottaa ostamaan, mutta kotona se ei liiku mihinkään ennen kuin on pilalla. Huoh. Sama pätee täällä USA:n puolella salaatteihin. Ostan aina tietynlaisen salaattisekoituspussin, joka pitäisi käyttää heti saman tien, tai muuten se on pilalla. Ne myydään turhan isoissa paketeissa, joten ei tule vain koskaan käyettyä kokonaan. Nyt olen päättänyt vaihtaa taas perinteiseen jäävuorisalaattiin, kun tuntuu ettei siitä jää jämiä roskiin. Seuraavaksi voisikin tehdä kirjaamiset siitä, mitä ruokaa menee poistoon ja katsoa, paljonko se jo kuukausitasolla on rahassa. Taidanpa rustata saman tien tuonne kaapin oveen sellaisen taulukon ja toivon, että pysytään minimitasolla!

   Poista
 3. Hyvä idea tämä jääpalatesti. Otanpa käyttöön.

  Oli ihana lukea juttuasi ja katsoa kauniit kuvat! Olin kokonaan blogimaailmasta pihalla lähes puolitoistavuotta. Nyt on taas kiva lueskella. Mutta tiedätkö sinä missä Nanna on? Ruusutapetilla Nanna? Sinut onneksi löysin.

  VastaaPoista
 4. Tuttuja juttuja ovat olleet pitkään meilläkin nuo leipä, tomaatti, salaatti ym hävikit. Sain jonkinmoisen herätyksen ja suuren innostuksen ruokaan, hävikin vähentämiseen ja ylipäätään omaankin kekseliäisyyteen, kun luin (ja luen edelleen) Satu Koiviston Gastronaatti keittokirjaa. Suosittelen jokaiselle ja vaikka kuinka osaisit jo tehdä gurmee ruokia, perehtymään hänen perusoppeihinsa ja säästämiseen. Periaatteena hänellä on, ei naattiakaan hukkaan:)
  Hän todella osaa maut ja suomalaisen perusruuan tekemisen. Häneltä on tulossa toinen keittokirja syksyllä, en malta odottaa:))) Mukavaa kevättä sinulle!

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista :-) Yritän vastata aina jokaiselle, joskus voi olla pientä viivettä…