Kymmenen syytä lähteä Kreetalle

perjantai 31. maaliskuuta 2017


Toissa vuoden syksyllä meillä oli vuokrattuna syysloman ajaksi lomakoti Kreetalla Vamoksen vuoristokylässä. Olin matkassa kolmen nuorimmaisen kanssa ja poikien mummi oli myös reissussa. Sen lisäksi kummityttöni perhe ja heidän tuttavaperheensä. Lapsia taisi olla yhteensä seitsemän, jos oikein muistan. 



Meillä oli vuokrattuna auto, joka nyt oli sinänsä ehdoton vaatimus, jos halusi asua lomansa vuorilla. Paikka oli kuitenkin mukavan lähellä todella mukavaa rantaa, joten siellä sitten myös kävimme päivittäin. Teimme varmaankin joka päivä lisäksi jonkin sortin autoreissun milloin minnekin kohteeseen. 



Tässä kevättalvella alettiin miettimään, mitä tehdään kesällä. Kun asutaan USA:ssa pääosin, meidän kesälomamatka on oikeastaan matka Suomeen. Tätä vähän harmitellaan koko perheen voimin, kun me siis lomailemme oikeastaan kotona, mutta sitten taas ne "oikeat" lomamatkat jää pakosta tosi vähäiseksi. Lentojen suhteen meillä kävi tänä vuonna tosi hyvä tuuri, ja saimme ihan hurjan edulliset kesälennot Suomeen. Jätti siis pientä pelivaraa tehdä muutakin. 


Pikkupojat ovat kovasti halunneet uudelleen Kreetalle tuon viimeisen reissun jälkeen ja yksi ilta ajattelin, että pitäisiköhän ihan huvikseen katsoa, jos menisin taas kolmen lapsen kanssa sinne samaan aikaan, kun vanhin on riparilla ja isäntä USA:n puolella. Ja siitä se sitten lähti... Lopulta meidän vanhimmainen oli sitä mieltä, että hänkin kyllä lähtisi (ei ole halunnut aikoihin lähteä mihinkään perhelomailuille enää), joten ajankohtaa piti siirtää siitä riparista. Sitten todettiin, että olisi kyllä älyttömän kivaa, kun koko perhe olisi kerrankin yhdessä reissussa... Lopulta säädettiin kuviot kohdilleen ja nyt on koko poppoo lähdössä matkaan. Tosi kivaa!



Nyt emme vuokranneet taloa, vaan otimme lapsiystävällisen hotellin rannasta. Kuudelle hengelle käypä auto on jo sen verran hintava vuokrata, ettei kovin hyviä vaihtoehtoja ollut tarjolla. Ja toisaalta halusin itse päästä kokkailuvuoroista, joita sitten taas olisi ollut varmasti, jos olisimme vuokranneet talon. Hotelli hyvässä paikassa sen suhteen, että bussilla pääsee liikkumaan isompiin paikkoihin ja kävellenkin ihan kivasti tarvittaessa ravintolaa ja kauppaa tarjolla. Toki tämä ei ole yhtään niin idyllinen kohde, kuin se Kalyves - Almyridan -ranta-alue, jossa tosiaan edellisellä kerralla olimme.


Miksi Kreeta?

1. Lämpö ja aurinko. Varmasti lämmin - ehkä joskus liiankin. Kesälomailmat eivät todennäköisesti yllätä muuten, kuin positiivisesti. Muista kuitenkin ottaa majoitus, jossa on varmasti ilmastointi :-)



2. Lähellä. Nopeat lennot Suomesta, alle 4 tuntia istumista. Ei aikaeroa.



3. Kreikkalainen ruoka. Kreetalainen ruoka. Ei tarvitse montaa kertaa mainita, kun alkaa matkakuume. Parasta maailmassa.




4. Lapsille sopivat rannat ja lämmin vesi. Rantaviivaa löytyy ja kohteista voi valita joko laguunirantoja, kivikkoja tai perinteistä hiekkakivirantaa. Kaikille kaikkea. Rannat ovat pääosin aika puhtaita, ainakin niissä paikoissa missä me ollaan oltu.



5. Nähtävyydet ja historia. Kreetalta löytyy paljon historiaa ja rantalomallakin ehtii hyvin käydä vaikkapa roomalaisen kylpylän raunioissa. 




6. Suhteellisen lyhyet etäisyydet. Päivän reissuille pääsee moniin kohteisiin simppelisti, ainakin Hanian seudulta käsin. 




7. Oliivilehdot. Etsi paikallinen oliiviöljytehdas ja osta sieltä useampi pullo mukaan. Muista myös oliiviöljysaippuat ja ihana hunaja. Pieniä paikallisia valmistajia on ilo tukea.




8. Yrtit. Kreeta on yrttien luvattu maa. Tuomisiksi siis yrttejä ja mausteseoksia.




9. Melko edullinen matkakohde. Isommallekin perheelle löytyy hyvätasoinen hotelli tai huoneisto ja tarjontaa on. Myös oikeasti kalliita luksuskohteita löytyy, jos niitä kaipaa. Suosittelen kuitenkin perhelomalla panostamaan hieman parempaan asumiseen, kuin niihin halvimpiin mahdollisiin. Ne ovat Kreetalla sitten jo hyvin karuja.





10. Helppo ja turvallinen kohde. Laitan helppouden siksi, että tänne uskaltaa tulla reissuun hyvin vaikka yksin lasten kanssa.  




On Kreetalla miinuksiakin...

- Etelä-eurooppalaiseen tyyliin paljon kulkukoiria ja -kissoja. Paikallisten mentaliteetti ei ole tässä suhteessa pohjoismaiseen verrattavaa. Ongelma ehkä suurempi juuri turistialueilla, kun taas pienemmissä vuoristokylissä nuo periaatteessa kodittomat otukset ovat monesti koko kylän hoidossa jollain tasolla ainakin. 

- Hanian lentokenttä ei ole välttämättä kauhean ihana... Muista, että katsot varmasti matkalaukkujen painon etukäteen. Jonot aika pitkät.. Ota vettä mukaan odotteluun :-)

- Vessapaperia ei saa heittää vessanpönttöön. Tämä oikeasti minusta kamalaa :-D Onneksi ne roskikset tyhjennetään päivittäin! Vuokratalossakin kävi siivooja kerran - kaksi päivässä.

- Isompien kaupunkien, esim. Hanian ravintoloissa hinnat ja laatu ei välttämättä kohtaa. Sisäänheittäjiä saa väistellä :-D Parhaat ravintolat taitaa löytyä aina noiden seutujen ulkopuolelta ja vähän enemmän niistä paikoista, joissa on myös paikallisia asiakkaita. 




Kuitenkin kaikkinensa kokonaisuutena voin suositella Kreikkaa lomakohteena! Jos et voi sietää kovin kuumaa ilmaa, älä valitse ainakaan heinäkuuta. Elokuussakin on vielä yleensä kuumuutta riittämiin. Moni sanoo, että parhaat loma-ajankohdat ovat touko-kesäkuun vaihde ja syyskuu. Me olimme viimeksi lokakuun puolivälissä ja silloin pystyi vielä meressäkin uimaan ja ottamaan aurinkoa. Illat olivat kuitenkin jo aika viileitä ja huomasi, että kesä on ohi. 

Ensi kesänä kohteemme on Geranissa, viimeksi olimme Vamoksen kylässä. Sitä ennen muistaakseni siinä Agia Marinan nurkilla vanhimmilla Hanian turistialueilla. Tätä odotellessa siis mukava palata vanhoihin muistoihin ja samalla ihmetellä, että miten lapset kasvavatkaan nopeasti! Kaikesta matkaan liittyvästä iloisin asia on se, että saan meidän teinin mukaan ja vielä vapaaehtoisesti :-)


4 kommenttia

  1. Nyt iski matkakuume! Kreeta on aivan ihana saari lomailijalle. Olen käynyt siellä aikoinaan monta kertaa ennen lapsia ja mieleni tekisi lähteä sinne seuraavaksi perheen kanssa. Nauttikaa lomastanne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kreeta tosiaan on hirmu hyvä kompromissi monessa suhteessa ja siksi varmaan tosi suosittu. Odotellaan nyt elokuuta, että sinne taas päästään <3

      Poista
  2. Meille Gerani tuttu viime toukokuulta, olisipa hauska tietää mihin hotelliin olette menossa :) Tämän vuoden toukokuun reissu jää lomien takia haaveeksi ja heinäkuussa on yksi viikko yhteistä lomaa, mutta esikoinen meillä riparilla silloin ja saisi slaagin jos lähdettäisiin ilman häntä. Vaikka muuten ei superinnoissaan lähde enää lomille, jossa ei ole omaa hotellihuonetta lapsille. Geranin hotellihuone oli vallan mainio 5 henkiselle perheelle ja loma superonnistunut muutenkin. Ihanaa reissua teille!

    -Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi kiva kuulla! Meillä tosiaan toi ripari-ikäinen halusi myös ihme ja kumma mukaan. Meidän hotellissa sellainen huoneisto, jossa on kaksi kerrosta ja osa lapsista saa sit sen yläkerran huoneen. Täytyy toivoa, että onnistuu jotenkin järkevästi. Ulkonahan sitä onneksi ollaan eniten :-) Hotelli on yksi niistä TUI:n hotelleista Calderassa, mut hitsi en muista tarkkaan nyt mikä sen nimi oli.

      Poista