keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Miten purjevene hankitaan?Lupasin kirjoitella purjevenejutuista, mutta en tiedä oikein mistä sitä aloittaisi? Pihistämällä tähän blogipostaukseen äitini ottamia kuvia, esimerkiksi? :-) Jos ihmettelette, mistä minun purjevenekuvaushulluuteni johtuu, voin kertoa, että siihen olen tainnut jollain tavalla kasvaa..Ja sitten, jos ihmettelette, mistä se purjehtijasielu on kotoisin? Kysykääpä minun isältäni. Ei ollut muuten 60-luvulla goretexia :-D Tämä kuva on vuoden 1968 Saimaan regatasta Lappeenrannasta. En muista tai ehkä edes tiedä, voittiko kyseinen vene sillä kertaa vaiko ei. Meillä edelleen Saimaalla mökki, mutta venejutut keskittyvät Espooseen ja merelle.Olen itse ollut purjevenehankinnan suhteen jo vuosia semiaktiivinen. Jatkuvasti sellainen "haluaisin", "voi kun", "sitten kun" -ajatusmalli, mitä ei olla viety kauheasti pidemmälle eri syistä. Nyt sanotaan viimeiset kolme vuotta olen ollut enemmän aktiivinen asian kanssa. "Jos kun" on poistunut sanastosta ja "sitten kun mahdollista" ollut se ykkösvaihtoehto. Se vain tuntuu siltä, että jos ei pääse jahkailua pidemmälle, ei asia etene. Jonkinlainen periaatepäätös, hankesopimus bisneskielellä, pitää tehdä. Jos haluaa jotain, sen eteen pitää tehdä hommia ja lisäksi ehkä jonkinlainen aikatauluraami etenkin isommissa hankinnoissa on hyödyllinen. 
Kaksi vuotta sitten olin aivan harmissani sen takia, että nyt olemme määräämättömän ajan USA:ssa, ja purjeveneasia on taas "sitten kun joskus" -osastolla. Sitten kun ollaan taas Suomessa. Aika näyttänyt, että me olemme kyllä Suomessa enemmän ja vähemmän joka tapauksessa. Olen pidempiä aikoja kerrallaan etenkin kesäisin. Välillä ei tiedä, tullaanko kokonaan Suomeen, vai mennäänkö vielä takaisin. Mennään nyt vuosi kerrallaan.
Viime kesänä sen sitten päätin. Onko pakko odottaa "sitten kun" -aikaa? Mikä oikeasti estäisi, että emme voisi hankkia sitä venettä nyt? Ollaan joka tapauksessa kesät Suomessa, tai minä ja lapset vähintäänkin. Parhaassa tapauksessa käyn toukokuussa, tulen kesäkuussa taas ja palaan vasta syyskuussa. Purjehduskausi ei ole kauhean paljon pidempi. 


Näin sitten kesän ajan yritin myydä ideaani eteenpäin, ja kyllähän se vihreä valo lopulta syttyi. En vieläkään tiedä käytännön toteutuksen suhteen kauheasti mitään konkreettista, mutta hei nyt se fiilis, että kaikki järjestyy, kun pistää järjestymään. 


Eli tässä ollaan. Venettä hankkimassa mielellään jo ensi keväänä :-D

Koska projekti on ennen kaikkea nyt minun vedettävänäni, ja minulla on sitä venekokemusta tässä perheessä eniten, aloin ensin hakea sitä sopivaa yksilöä meille. Oli muuten hyvin hankalaa netin kautta lähteä kaivamaan. Tuntuu välillä, että salatiedettä ja salaseuraa koko homma. Kukaan ei oikein kerro mitään. Lopulta löytyi sellaisia blogeja, joissa kirjoittaja lopen kyllästynyt samaan tilanteeseen. Haluaisi aloittaa, ostaa veneen, mutta ei mitään toivoa, mistä saisi oikeasti tietoa mihin suuntaan menisi.

Minulla oli tietoa FinnExpress83 -mallisesta purjeveneestä (TripTease), ja se on ollut kiva vene purjehtia ihan aloitteijankin. Lähdin siis liikkeelle siitä, että aloin selvittämään onko FE83 ominaisuuksiltaan mahdollisesti meille sopiva, ja mitä muita vaihtoehtoja on. Hintahaarukasta ei ollut alkuun mitään tietoa, mutta tämän hetken budjetti ja aloittelukäyttöön sopiva helpohko perhevene piti vain jotenkin saada kohtaamaan toisensa. Budjetti saneli aika pitkälle sen, ettei ole mahdollista mennä ostamaan kovin uutta båtia, mutta toisaalta ei järkeä myöskään ostaa mitään liian vaikeasti käsiteltävää. Vähän kuin hevosen ostossakin. On muuten jännä, että ratsastuksessa ja purjehduksessa on jotain samaa. Molemmissa saa saman fiiliksen! 


Tällä hetkellä on ajatuksena katsoa rauhassa myytäviä veneitä ja odotella josko joku helmi hyppäisi esiin. Mietinnässä olevista malleista todennäköisesti hankintaan on menossa juurikin tuo FE83 tai sitten 1980-luvun loppupuolen malli Sundwind 27. Avance 245 tai FE 741 olivat tässä myös mietinnässä mukana, mutta ne ovat turhan pieniä meidän porukalle. Sekä FE83 että Sundwind27 ovat 8,30m pitkiä. Ne on molemmat hyvin saman oloisia, mutta ilmeisesti FE83 purjehdusominaisuuksiltaan hieman parempi. Ja jostain syystä mulla on siihen jonkinlainen "tuo on se oikea vene" -intuitio. Mistä sekin vaan tulee? 


Hyvä puoli näissä kummassakin on reilu sitlåda eli istuinosa ja melko tilavat sisätilat, joihin mahdutaan ainakin nyt viiden hengen porukalla pidemmällekin reissulle. Toki meillä neljä lasta edelleen, mutta teini ei kauaa enää perheen parissa pidempiä aikoja vaan viidy...


Veneen myynti-ilmoituksia on kasapäin, ja se, mihin itse nyt eniten kiinnittänyt huomiota on ehkäpä tässä järjestyksessä:

- moottorin ikä
- moottorin huoltohistoria
- rungon kunto / kunnostushistoria / pohjamaalit
- etupurjeen rullalaite (rullafokka / rullagenoa)
- spinaakkerivarustus
- tiikkiverhoilu sitlådassa eli istuinkaukalossa.
- sisälämmitys (mikä lämmitysmuoto / mikä lämppäri)
- septin tilanne

Näissä kahdeksanmetrisissä veneissä on sisämoottori, joka tarkoittaa dieselkonetta ja sen uusimishinta ei ole edullinen. Hinnassa toki täytyy huomioida tämä asia, ja uudemmilla / uusituilla moottoreilla varustetut veneet monesti jopa uuden moottorin verran kalliimpia. Koska heti ei huvittaisi alkaa moottorioperaatioihin, olen nyt pitänyt tuota yhtenä tärkeimmistä kriteereistä. 

Olen myös huomannut myynti-ilmoituksista sen, että mitä paremmin vaikkapa moottoria ja pohjaa on huollettu ja pidetty, sitä enemmän muutenkin veneen irtaimistoon on panostettu.

Purjeiden suhteen en kuitenkaan jaksa liikaa murehtia. Niitä taas uusia hyvin vaikka yksi kerrallaan ja ostaa vähitellen. Spinnuvarustus on silti mulla toiveena ja koska etupurjeen rullalaitteen asennus on taas oma juttunsa, joten jos se on valmiina, helpottaa elämää. (Tästäkin on mielipiteitä niin paljon, kuin ihmisiä - onko se hyvä vai ei. Itse tykkään, että rullalaite on hyvä perhepurjehduksilla, helpottaa elämää kummasti.)
Periaatteessa voisin sanoa, että jos helmiyksilön löytäisin, kuten tämä kuvassa oleva, Barösundin salmen läpi koneella ajava Melissa. Olen seurannut sen kunnostusta FE83-forumilla ja sattumalta bongasin Inkoossa kahvilla istuessani. En muuten edes tajunnut sitä silloin. Oli tosi hiljainen päivä elokuun lopussa, eikä veneitä juurikaan liikkunut. Napsin sitten tuosta kuvia ja ihmettelin, miksi se näyttää jollain tavalla tutulta. Valkoinen vene, harmaat purjeet... Lopulta kun käsittelin kuvia kotona, yritin katsoa jos jostain saisin selville numeroita tai nimen. Ja sieltä se löytyi ja tajusin, että tuttu vene. 

Eli jos tuollaisen loistoyksilön löytäisin, se olisi sitten ihan fiilispohjalta Finnexpress 83. Mutta pidän mielessä Sunwindit myös. Saa ehdottaa, jos keksii noille kilpailijan. 

Että jos Melissa olisi myynnissä, minuun voi olla yhteydessä :-D


Olisipas upeaa, jos ensi kesänä pääsisi omalla veneellä Scolaan syömään. Voi olla, ettei vielä onnistu. Mutta ei voi tietää :-)

Ja hei, saa todellakin kommentoida! 
Älkää ampuko alas, jos teen termistövirheitä. 
En todellakaan ole mikään asiantuntija. 
Mutta jos ei yritä, ei voi myöskään onnistua.

Tägään tästä lähtien kaikki tähän projektiin liittyvät postaukset "purjehdus" -kategoriaan, niin ne pääsee lukemaan sitten halutessa yhdestä linkistä.

16 kommenttia:

 1. Me hankittiin toissa kesänä Finnfire 33 ja ollaan oltu tyytyväisiä kokoon ja vakauteen. Meillä oli ennen Albin Vega, jossa minä, vaivaiset 160 cm pitkä ihminen kumautin aina otsani keulapiikkiin menevän oviaukon ylälaitaan. Tässä uudessa on päätilaa jopa mun 182 cm miehelle. Veneellä on mittaa hiukann yli 10 m ja makuupaikkoja on viidelle. Tämä ei sitten ole myynti-ilmoitus =D Niin ja se se rulla on kyllä perhepurjehduksessa ihan huippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Marjo! Ihana kun jätit viestiä. Mun pitääkin ihan mielenkiinnosta tutustua tuohon teidän veneeseen. Luulen vain, etten uskalla lähteä niin isoa itse ainakaan heti valkkaamaan. Joku "haamuraja" mulla siinä kymmenessä metrissä :-D Tuossa FE83 on kans päätilaa pentterissä, siitä ihan jees. Mutta tosiaan ihana kuulla näitä juttuja ja tutustun teidän venemalliin nyt sitten seuraavaksi.

   Poista
 2. Voi Onneksi olkoon -hieno päätös! Meillä oli aikoinaan kimppavene Kreikassa ja välillä se oli Turkissakin. Ranskalainen Jeanneau (38 jalkaa). Sillä purjehdimme välimerellä ristiin rastiin yhteensä lähes kymmenen kesää. Välillä olimme mieheni kanssa kaksin ja välillä oli ystäviä mukana matkassa. Ensimmäisen lapsemme synnyttyä totesimme, että tuollainen avomeripurjehdus ja vauvat (jotka opettelivat kävelemään) eivät olleet hyvä yhtälö. Myimme osuutemme ja hankimme ruotsalaisen Maxi Fenixin (28 jalkaa) kotivesille. Mietimme, että mikäli lapsia tulee lisää voimme hankkia myöhemmin isomman veneen. Koirahan meillä jo olikin (eikä pieni vaan labradori). Tällä veneellä purjehdimme koko kolmen lapsen ja koiran sirkusmiehistöllä jokaisena kesänä noin 6 viikkoa Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla. Näitä kesiä oli lähemmäs kymmenen. Joskus sadesäällä mietimme isompaa venettä, mutta emme raaskineet luopua tuosta meille niin rakkaasta ja kodikkaasta veneestä. Sen vuosimalli on -86. Nykyään nuoret eivät juuri lähde mukaamme veneelle, joten isomman veneen tarve meni. Purjehdusharrastus kuitenkin tarttui kahteen lapseemme, jotka purjehtivat omia veneluokkiaan tällä hetkellä maajoukkuetasolla. Nuorin lapsi hurahti sitten tuohon ratsastukseen. Se on muuten jännä juttu minkä mainitsit, että jotakin samaa näissä lajeissa on (muutakin kuin se, että pursiseuramme veneitä kärrättän kisapaikoille hevoskärryllä). Aika yleistä tuntuu myös olevan se, että mikäli perheen lapsista jollekin ei tuo purjehdus kolahda, niin hän harrastaa juuri ratsastusta. Tuosta Maxi Fenix veneestä vielä sen verran, että sitä on sisustukseltaan kahta mallia. Meillä on sellainen, jossa keulassa mahtuu nukkumaan kaksi ja salongin sohvalla yksi. Lisäksi vene on perästä auki ja siellä meillä on nukkunut kolme henkeä. Ollaakseen siis noin pieni vene on mielestäni tilankäyttö aika näppärää. Purjehdusominaisuuksiltaan se on aika nopea, mutta kokoonsa nähden vakaa. Yksinkin sen kanssa selviää. Siinä on sellaista vanhanajan tuhtia venettä. Suosittelen, jos tuon ikäistä ja kokoista venettä kaipaatte. Blogissani löytyy siitä kuviakin. Kysele vain, jos haluat jotakin lisätietoa jostakin johon osaan mahdollisesti vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kuule aivan huippu, kun laitoit tuosta teidän veneestä. Mulla on ollut joku aivan kumma ajatus takaraivossa, että teillä olisi paljon paljon suurempi. Ja siksi en ole ehkä edes tullut kysyneeksi aiemmin tarkemmin :-) Voin sanoa, että tuo Maxi Fenix kyllä sytytti heti! Pakko oli heti käydä katsomassa, miten noita on myynnissä ja ihan kivasti näytti olevan. Mulla on juuri se ajatus, ettei tarttis heti vaihtaa. Ja TIEDÄN itseni, että minä ehkä kypsyisin aika nopeasti esim. Sunwindiin, jos se ei kertakaikkisesti kulje. (Joo, en ole kilpailuviettinen, mutta... ;-) Lupaan, että tulen kyselemään lisää! Ja muuten eikös ole jännä, että sitä miettii ensin, että tarvitsee suuremman veneen ison perheen kanssa ja yhtäkkiä huomaa, ettei paljon tulijoita olekaan. Meilläkin tosiaan yksi on jo kyllä täysin ilmoittautunut kotimiehistöön. Voi tietty lopulta innostuakin, mutta teinit eivät tunnetusti ehkä vietä mieluusti viikonloppuja enää äidin ja isän kanssa.

   Poista
 3. Hei!
  Satunnaisena ihanan blogisi lukijana (ja fanaattisena perhepurjehtijana) en voi kuin kannustaa lämpimästi purjeveneen hankintaan. Olemme poikiemme (nyt 10 ja 7 v) purjehtineet kaiken vapaa-aikamme siitä kuin olivat ihan muutaman viikon ikäisiä ja sen parempaa yhteistä puuhaa ja seikkailemista en voi keksiä! Koko perhe on tiiviisti yhdessä ja pääsee upeisiin uusiin paikkoihin tuulen voimalla. En voi olla vinkkaamatta kun edellä NJ kehui Maxi Fenixiä että tuttavillamme on sellainen hyvin pidetty ja huollettu nyt myynnissä nettiveneessä (ID numero 574834).
  Onnea veneen etsintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli nyt kyllä aika paha :-) Nimittäin saitte melkein suoraan mun pään käännettyä NJ:n kanssa. Kävin heti katsomassa tuon teidän tutun veneen ja se olisi kyllä aika loistava osuma. Saapa nähdä, jos se olisikin se oikea! Saisit kyllä karhuta provisiota :-D Ei voi kuin sanoa kiitos tästä loistavasta venevinkistä. Miten en ole itse ollenkaan tuota edes tajunnut ottaa vaihtoehdoksi. Onneksi tuli postattua aiheesta!

   Poista
 4. Hei, provisiota ei näissä jutuissa kaivata, purjehduksen pariin on aina mahtavaa houkutella uusia onnekkaita! Veneissä (kuten muissakin rakkaissa ja asunnoissa myös) pätee sama perussääntö että kyllä sen sitten tietää kun oikea osuu kohdalle : )
  Nyt on hyvä aika tehdä venekauppaa ja sitten aloittaa ensi purjehduskauden suunnittelu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Jospa tästä sun vinkistä vieläpä saataisiin vene meille :-)

   Poista
 5. Allekirjoitan A.M. kirjottaman, että sen kyllä tietää kun se oikea kohdalle sattuu. Meille tuo vene on toiminut hyvin sekä retkipurjehdus veneenä, että kilpapurjehdusveneenä. Onnea veneen hankintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Tuo näytti tosi kivalta veneeltä. Ja kiitos, onnea varmasti tarvitaan :-)

   Poista
 6. Pakko vielä lisätä, että Maxi Fenixiä on tehty kahdella erilaisella pohjaratkaisulla. Tuo yläpuolella myynnissä oleva (dinette malli)näyttää olevan erilainen kuin meidän. Meillä on salongissa toisella laidalla pitkä sohva, jossa voi aikuinen nukkua ja sitä vastapäätä toisella laidalla keittiö ja pienempi sohva. Pöytä sijaitsee meillä pitkittäin salongissa eli toistepäin kuin tuossa mallissa. Lämmityslaite vaihdettiin jokin aika sitten tehokkaaseen uuteen, jääkaappi on vaihdettu isompaan, purjeet kaikki uusittu, septitankki uusittu ja suurennettu, wc-uudistettu jne. jne. Kyllähän veneessä joka kesälle hommaa riittää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bongasin netistä tuon teidän mallin, yhtään sellaista ei ollut nyt ainakaan Suomessa myynnissä. Mutta onkohan niin, että periaatteessa tuosta salongin pöydän saa rullattua alaspäin ja siihen on mahis laittaa patja. Vähän siltä näytti, mutta en ole varma. Täytyy käydä katsomassa näitä veneitä livenä!

   Poista
 7. Mahtava blogi. Itse perheen kanssa moottoriveneilijänä olen huomionut muutamia seikkoja. Veneen ikä ei mielestäni ratkaise. Se on tärkeää miten yksilöstä on pidetty huolta. Joissain vanhoissa veneistä on moottoria huollettu hyvin aina ja joissain uusissa sille ei ole tehty mitään. Vene on aina pieni projekti, oli se kuinka uusi tahansa. Kun löydätte itsellenne mieluisan yksilön huomaat sen kyllä jo lähestyessä venettä. Meillä ainakin aikanaan alkoi sydän lyömään tiheämmin ja fiilikset siirtymään jo veneen maksamiseen. Kaikkia uudistuksia ei kannata tehdä heti vaan elää kausi kerrallaan ja kuunnella venettä, mitä "hän" haluaisi itselleen tehtävän. Meillä on neljä lasta ja kaksi heistä on lopettanut jo veneily kun muuttivat kotoa pois. Mutta vanhin on palailemassa takaisin veneily pariin poikaystävänsä kanssa. Joten kannattaa huomioida mahdollisesti lisääntyvä tilan tarve. Olen kirjoitellut blogiini veneilystä juuri perheveneilyn näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kun sain tämänkin viestin. Tosi hyviä pointteja ja todellakin, tuo että jostain se fiilis vain tulee, jos se on SE oikea! Se vain on näköjään näin. Vene on selkeästi yksilö, jonka pitää vain sitten osua perheen kanssa samalle aaltopituudelle :-) Täytyy tutustua blogiisi myös. Me halutaan sen takia myös nyt alle 10m vene, että uskalletaan sillä kunnolla opetella. Minä itse olen päävastuussa todennäköisesti useinkin, joten jo siksi veneen täytyy olla sellainen mun käsiin soveltuva. Joten siksi joudutaan tuo tilantarve sitten ottamaan prioriteetti kakkosena. Onneksi voi myöhemmin halutessaan vaihtaa :)

   Poista
 8. Moikka Hannis,

  Te olettekin meidän Hannan kanssa tuttuja :)

  Meillä on nyt ensimmäinen kesä takana purjeveneellä. Veneemme on FinnFlyer27. Itselläni oli hyvin samanlaiset kriteerit veneen hankinnalle. Siisti ulkoa ja sisältä, joka kertoo veneen hyvästä pitämisestä. Moottori mielellään mahdollisimman tuore, koska uusiminen suhteessa veneen hintaan on tosi kallista. Purjeiden ikä oli myös yksi asia, mihin kiinnitin huomiota. Venähtäneillä purjeilla on tosi kurja purjehtia ja uusiminen maksaa sekin tuhansia. Me ostettiin Hannan kanssa ensimmäinen katsomamme vene, koska jo netti-ilmoituksen perusteella nämä hommat oli kunnossa.

  Meillähän on kolme lasta, mutta kertaakaan ei olla oltu koko perhe yöpymässä samaan aikaan veneellä. Tiukkaa tekisi tilojen puolesta. Sängyt on kyllä kaikille, mutta yleensä sitä tavaraa on mukana myös ihan riittävästi. Meillä vielä koira lisäksi. Siinä mielessä tuo rulla keulapurjeelle on aika hyvä olla olemassa, että silloin purjeet eivät vie tilaa sisältä. Itse olen aikoinani päässyt purjehduksen makuun Finn26 -veneellä, joka on hyvin samantyyppinen kuin tämä meidän ostama. Olisiko siitä teille vaihtoehdoksi. Tilaa on ainakin enemmän kuin meidän botskissa.

  Meidän kokemukset ja retket löytyvät osoitteesta http://syvahtis.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kiitti! Kyselinkin jo tuossa loppukesästä Hannalta, mikä vene teille tuli :-) Tosi kiva, kun jätit viestiä. Pitää tulla lukemaan blogia. Ja voi olla, että häiriköin kysymyksillä lisää! Mä tykkään siitä rullafokasta kyllä ihan myös käyttömukavuuden suhteen, kun näitä lapsia "vilisee". Ja hyvä että olen ollut tuon moottoriasian suhteen samoilla ajatuksilla. Mulla on itse toiveena uusia purjeita tietynlaisiksi, joten siksi en ole sitten purjeiden kunnosta ollut niin tarkka. Silti tuntuu, että osaa jo aikalailla sanoa, että hyvin pidetyssä veneessä on nekin yleensä hyvässä kunnossa / uusittu.

   Poista

Kaunis kiitos kommentista :-) Yritän vastata aina jokaiselle, joskus voi olla pientä viivettä…