Pyhäpäivän tunnelmia ja Hannan lohikeittoa

lauantai 19. maaliskuuta 2016 Pikkupojat kyselevät, mikä on pyhäpäivä.

Välillä tuntuu hassulta, kun joitain asioista, joita pitää itse itsestään selvyytenä, ei sitten ole ehkä osannutkaan opettaa tai selittää lapsille. Tai asiat ovat nykyisin erilailla tärkeitä, kuin ennen.


Ennen sunnuntai oli aina se pyhäpäivä. Kaupat kiinni. Kiskat yleensä auki. Mieleen jääneitä juttuja muun muassa se, kun olin pieni, saatettiin hakea jätskipaketti illalla jostain kioskilta. Kioskitkin olivat oikeasti luukkuja seinässä :-) No, on se oikeasti kivempi seistä sisätiloissa, kuin ulkona jonottamassa. Mutta oma tunnelmansa siinä oli! Joskus kiskoilta haettiin irtokarkkeja. Niitä sitten valkattiin hinnan mukaan. Markalla nallekarkkeja. Karkit maksoivat 10-20 penniä kappaleelta.


Meillä yritän tehdä sunnuntaisin vähän erilaista ruokaa. Niin, että kaikki ehtivät ruokapöydän ääreen ja katetaan kauniisti. Eipä se aina onnistu, mutta silloin kun onnistuu, on mukavaa.Lohisoppa kelpaa yleensä mainiosti kaikille.
Pyhänä en tingi raaka-aineista.


Laitan siihen yleensä

- lohta
- perunaa
- kesäkurpitsaa
- valkosipulia
- maustekurkkua
yrttimaustesekoitusta
- suolaa ja pippuria
- kalalientä
- oliiviöljyä
- kuohukermaa
- päälle ranskankermaa tai smetanaa

Joskus laitan myös parsakaalin kukintoja. Keittoni taitaa olla enemmänkin seljangan tyylistä, vaikka en tomaattipohjaa teekään.

Aina mukaan paahdettua ruisleipää ja päälle voita :-)

Sopii mainiosti myös pääsiäispyhien ruoaksi!
10 kommenttia:

 1. Juuri eilen keskusteltiin siitä miten kukkakioskit ovat kadonneet...ennen niitä oli melkeimpä joka kadunkulmassa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Näitä pieniä putiikkeja on tosi vähän, kun kaupat auki "aina" ja ketjuliikkeitä paljon.

   Poista
 2. Ihanan tunnelmalliset kuvat! Todella kaunis tuvan henki. Ja yhdessä pöydän ääreen kiireettömästi istuminen on nyt tutkitustikin hyvää tekevää.

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat ihanasta tunnelmasta. On se vaan niin tärkeää edes silloin tällöin pyhittää pyhäpäivää perusarjesta poikkeavilla pienillä asioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu jotenkin sitä vain kiire vie meidänkin perheellä kaikki silleen, että viikonloput yhtä harrastusrumbaa ja harvoin ehtii olemaan samaan aikaan paikalla kaikki. Mutta kivaa silloin, kun ehtii!!

   Poista
 4. Aivan ihania kuvia! Niin kaunista!! Ja sama meillä, sunnuntaina tehdään hieman parempaa ruokaa (tai ainakin yritetään :) ) ja katetaankin vähän kauniimmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti Marja :-) Tulikin mieleen, että voisin tässä silitellä liinankin pöydälle tässä pääsiäisen kunniaksi :-D

   Poista

Kaunis kiitos kommentista :-) Yritän vastata aina jokaiselle, joskus voi olla pientä viivettä…