tiistai 22. syyskuuta 2015

Syyshämyistä kotoilua


Syksy tulee kyllä tosi varhain täällä etelä-Suomessakin. Jotenkin ihan hätkähdyttää, että tuolla toisen kotipaikan puolessa mennän vielä ihan hellelukemissa, mutta täällä saadaan käyttää fleecejä ja goretexejä, kaivaa pipoa ja huivia ja villasukkaa. Mutta kun näillä mennään, niin sitten mennään! Syyshämystäkin saa paljon irti. Mutta onko se jo oikeasti näin pitkällä tämä syksy. Ihan yhtäkkiä! No kai se on. Syyskuu melkein loppumassa. Lokakuu nurkan takana. Hassulta tuntuu.


Toisaalta ei haittaa yhtään, nimittäin jos nyt vielä pari kolme viikkoa saa sinniteltyä, on yksi osuus tämän syksyn stressiannoksesta saatu jos ei selätettyä niin ainakin ohitettua. Ja toivoa sopii, ettei se stressi sitten jää minnekään muhimaan tai asumaan.

Tykkään päivämääristä ja niitä on tässäkin taas syksyn mittaan useita, mitä kohden kurkotellaan.
Jossain välissä jo huidellaan ajatusten mukana kevätpuolella. Maaliskuun alkuun kun päästään, ollaan voittajina maalissa :-) Tai ainakin jonkin sortin palkintosijoilla. Olen muuten lukenut uutta kirjaa. Tai siis no, varmaan se on jo viime talven lumia monelle, mutta minä olen vähän tällainen jälkijunatyyppi. Kyseessä siis mullistavaa elämänmuutosta lupaava japanilaisen Marie Kondon KonMari järjestely/siivous/tavaranhävittämiskirja. Olin kuullut siitä jotain puhteita ystävien puolelta, jotka olivat päässeet kirjaan aiemmin jo käsiksi. Muutamia juttuja ihmetellyt valmiiksi ääneen ja miettinyt kirjan ohjeiden toimivuutta. 


Jos tässä kohtaa sitten tulee sellainen äkillinen pakottava tarve lukea kirja noin niin kuin periaatteessa heti, sen saa ainakin e-libris kirjakaupasta e-kirjana. Minä yritin ensin varata kirjastosta, mutta kun jonot olivat älyttömät, menin ja ostin omaksi. 

No, voin todeta, se on hyvä! 
Kerron lisää, kun pääsen hommassa alkuun. 
Kyllä on sen verran ajatusta mullistavaa ainakin minun pääkopalleni tämä tekniikka, että ihmettelen, jos se ei toimi. 


Tällä hetkellä joudun vain vähän odottamaan jonkin aikaa, että aikaa liikenee tarpeeksi.
Tätä hommaa ei lähdetä tekemään miten sattuu yhtäkkiä. Siinä on tarkat säännöt ja ohjeet. Ja 
projekti pitää tehdä kerralla kuntoon niin kuin rykäisemällä. Toki eri tavararyhmien välillä voi (kai) tehdä sen sitten eri aikaan.

Vaatteista joka tapauksessa aloitetaan!


Saas nähdä, kuinka käy. Hyviä vinkkejä on jo maiskuteltu ja mutusteltu ja mietiskelty. Ja kyllä se tästä kuulkaa - saa nähdä kuinka monta jätesäkkiä syntyy :-) Kirjan negatiivinen puoli ehkä olikin juuri tuossa mainitsemani jätesäkkidiivailu. Montako säkillistä saat kamaa pois, sitä voittajampi olet?


Ja siis minne. Roskiin? Niin kai! Kirjan mukaan niitä turhuuksia ei saisi ainakaan kavereille tai sukulaisille dumpata. Ovat vain uutena riesana. Ja kirja kertoo myös sen, miksi. Tätä tulen silti protestoimaan, ja kannan sitten kertyneet poistot ihan vaikka kierrätyskeskukseen tai kirppikselle. 


Mutta nyt pakko lopetella ja menen vielä jatkamaan tuota kirjaa vähäksi aikaa.

Kivaa viikkoa!12 kommenttia:

 1. Täällä raivataan myös taloa vähän isommalla kädellä, kellarissa on joku ongelma ja saan aika rajut oireet siellä, joten se pitää raivata, siivota ja tuulettaa. Kaikki tavara menee nyt minimiin, pännii suunnattomasti, mutta minkäs teet allergioille.
  Btw. tännekkin tuli syksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on kyllä nyt jotenkin ihan täällä ja nyt! Olis vaan ollut kiva nautiskella pitkästä lämpöisestä vielä, mutta se on sitten kai mennyttä. Toivottavasti siellä ei mitään suurempaa kuitenkaan!

   Poista
 2. Mielenkiinnolla odotat, mitä saat tuosta kirjasta irti, ja tietty odotan lainavuoroani myös... Tuo ruskea talja ja ruskea tyyny näyttävät niin hyvältä. Ihanaa suklaanruskeaa!
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kirja oli siis ihan mahtava! Lainattavissa täältä milloin vaan :-) Varo vaan, se on hurja!!

   Poista
 3. En ole lukenut kirjaa, mutta olen kanssasi samaa miletä siitä, että vaatteita voi kierrättää roskiin heittämisen sijaan. Olen vienyt vaatteita kierrätyskeskukseen, josta niitä toimitetaan edelleen apua tarvitseville perheille ja osa menee myyntiin. Tietenkin risat, käyttökelvottomat vaatteet menevät roskiin, mutta siisteille vaatteille löytyy aina tarvitsijoita, kun työllisyys- ja taloustilanne on, mikä on. Kaunista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu totta, mulla ei ole oikeasti kykyä pistää mitään toimivaa tai kierrätyskelpoista roskiin. En ole koskaan osannut, ehkä hyvä vaan näin :-D Käyttökelvottomistakin saa vielä matonkuteita :-)

   Poista
 4. Hienoa - pidän peukkua, että sun projektit onnistuu kirjan avulla! Tuttua minullekin, että menen ostamaan kirjan, yleensä neulomiseen liittyvän, kun kirjastossa on pitkä varauslista. Turhan tavaran poistamisesta kotoa sanoisin, että mahdollisimman vähän roskiin. Paras vaihtoehto olisi mun mielestä ensin kirppis, koska silloin saisi ehhä rahaa siitä turhuudesta, josta joku muu hyötyy ja se joku itse päättää, tarvitseeko tavaraa. Ensi kesänä on varmaan Cafe Lattella taas bloggari-kirppis, jos vaan maltat ja pystyt säilömään ylimääräistä kamaa siihenasti :)

  Ehjät ja siistit käyttökelpoiset vaatteet, lelut ja kodintavarat lahjoittaisin HOPE-yhdistykselle, josta ne lahjoitetaan suoraan apua tarvitseville perheille.Toinen hyvä paikka on SPRn Kontti, joka myy lahjoitetut tavarat ja apu menee sitten laajemmalti. Olenkin viemässä sinne huomenna verhoja, jotka menee eteenpäin nuorten turvapaikanhakijoiden vastaanottotiloihin. Risat ja tahraiset t-paidat ym. tekstiilit voi viedä vaikka HenkkaMaukkaan, kuten itse tein ja todella toivon, että ne oikeasti hyödynnetään uusiokäyttöön. Innolla odotan ensi vuonna alkavaa muovijätteen keräystä, vaikka yritänkin välttää sellaisen kertymistä kaikin keinoin :)

  Tsemppiä raivaamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osittain tämä helpottaa jo sen takia, että olin vuosi sitten tehnyt niin isolla kädellä kaiken mahdollisen poistamista. Nyt kaikista helpointa on ollut vain kaivaa laatikoita ja todeta, että en edes muistanut suurimman osan tavaroiden olemassa oloa ja näin ollen en edes kauheasti niitä tarvitse. Eikun myyntiin vaan. Tori.fi toimii mainiosti! Henkkamaukan kierrätysboxia olen minä kans käyttänyt. Hyvä se ale esim. kun on ostanut lapsille sitten toppavaatteita tms. Tuon Kontin olemassaolosta en muuten edes ennen tiennyt. Kiitti siis vinkistä!

   Poista
 5. Ihanat pehmeät värisävyt sun kuvissa. Odottelen jatkoa noista raivaamisjutuista, tsemppiä vaan! Joistakin blogeista jo luin siitä kirjasta ja raivausoperaatioista mitä siitä seurasi. Niin se on, että rojua kyllä kertyy nopeammin kuin uskoisikaan... Ja ajatuksetkin tosiaan selkeytyvät, kun tavaramäärä vähenee ja saa loput järjestykseen. Mieluummin minakin kirppareille ja kierrätykseen vien, roskiin heittäminen tuntuu hiukan syövän tarkoituksenmukaisuutta. Voihan ne kirpparienkin asiakkaan valita, millä kotinsa täyttävät, että jos joku on minulle tarpeetonta välttämättä tarkoita, etteikö se olisi sitä jollekin toiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :-) Raivaaminen on mennyt ihan mahtavasti tuon kirjan lukemisen jälkeen. Sellainen outo hullun kiilto silmissä lähtee tavaraa eteenpäin ja kohta ei ole mitään missään :-D Kyllä on kuule niin energisoivaa! Kerron tästä lisää, kunhan ehdin... Ajatukset todellakin selkiytyy, kun kaapit tyhjenee.

   Poista
 6. Teillä on niin kaunista ja kodikasta! Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo kirja, tarvis itekki nimittäin karsia tavaroita vähemmäksi. Eveliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihana kiitos Eveliina! Toi kirja todellakin antaa niin paljon hyviä vinkkejä, vaikka siinä on vähän hassujakin juttuja. Mutta se pääidea kun löytyy, niin sillä pärjää pitkälle :-) Suosittelen!

   Poista

Kaunis kiitos kommentista :-) Yritän vastata aina jokaiselle, joskus voi olla pientä viivettä…