Helppo ja hyvä gluteeniton mustikkajuustokakku


Pitkästä aikaa sain kirjoitettua reseptin muistiin ja päätin, että sen voisi jakaa myös täällä.









Olen ollut joulusta asti ruokavaliokokeilulla, jossa pidän vehnää ja muita gluteeniviljoja kokonaan pois ruokavaliosta niin pitkälle, kuin mahdollista. 
Homma on toiminut ihan mielettömän hyvin.
Nyt vielä tuon maidon kanssa vähän ihmetellään.
Maito on itsessään jouduttu jättämään pois, maha ei kestä.
Mutta rahkaa ja jogurttia olen syönyt ja tuntuu, että ihan ok.
Mutta välillä turvotus on silti ihan kamalaa.
Ärtynyt paksusuoli on vähän tylsä kaveri. Se on vielä niin outo, että välillä joku sopii ihan hyvin, mutta jonain muuna päivänä ei sitten millään. Rahka on juurikin yksi 
En haluaisi jättää rahkaa siltikään. Jotenkin ei ole mitään ideaa, mihin sen vaihtaisi.
Rahkan kanssa menee tosi kivasti, siitä saa proteiinia ja kalkkia ja se on täyttävää.
Sekoitan yleensä iltaisin pakastemustikoita ja rahkaa yhteen. Lisään siihen mantelilastuja ja mahdollisesti jotain muuta. Vaikkapa banskua, jos sattuu olemaan huonokuntoisia yksilöitä lojumassa pöydällä. Tai sitten kotitekoista, sokeritonta, päärynäsosetta.

No, joka tapauksessa, leipomisen kanssa tuntuu olevan aina pieni haaste, kun ei voi käyttää niitä vehnäjauhoja. Täältä USA:sta saa tosi hyvää kookosjauhoa. Olen huomannut, että se käyttäytyy (ihme ja kumma) lähes kuin tavallinen jauho etenkin silloin, kun sen kanssa laitetaan kaurajauhoa. Kaurajauho teen itse niin, että ihan tavallista kaurahiutaletta käytetään blenderissä. Se menee ihan jauhoksi aika nopeasti. Kätevää!

Mantelijauho taas maistuu hyvältä, mutta se ei oikein toimi aina kovin hyvin. Hyvänä leipomisapuna on selkeästi myös ollut psyllium-kuitu sekä chian siemenet, joita ilmeiseti käytetään monesti hyytelöaineen tai munien korvikkeena, koska ne turpoavat nesteessä tehden itselleen geelimäisen "kuoren".

Myös ns. pannareissa ja letuissa kookosjauho toimii tosi hyvin, mutta manteli ei. Kookoksen kanssa taikina jaksaa nousta, mantelin kanssa tulee ihan lättänää. Letuistakin. Näissäkin voi tietysti olla eroja, ja nyt puhun ainoastaan niistä aineista, joista mulla on kokemusta täällä USA:ssa.

Mutta sitten itse piirakkaan,
onko se sitten juustokakku vaiko rahkakakku? Vai kenties kumpikin nimi passaa..?

Tällainen piirakkamainen makea leivonnainen on helppo, kunhan saa jotenkin tuon pohjan kasaan. Olen tehnyt nyt aika monta pohjakokeilua ja tästä on tullut sellainen piirakka, etten edes huomaa, onko kyseessä "korvikeaineet" eikä perinteinen vehnäjauho. Onneksi tuo kaura käy. Muuten olisi paljon haastavampaa. Gluteenitonta kauraa (yleensä) kai voi myös keliakiaa sairastavat syödä. Saa korjata, jos olen väärässä!


Tässäpä resepti, jos innostut kokeilemaan!

POHJA

150g voita
2,5 - 3 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kauraleseitä tai psyllium huskia
2 rkl chian siemeniä
0,5 dl kookosjauhoa
0,5 dl mantelijauhoa
1/2 dl "karppisokeria"
1 muna (ei ihan pakko, mutta tulee parempi munan kanssa!)


TÄYTE

250-300g maitorahkaa
2 kananmunaa
1/2 sitruunan mehu
1 dl karppisokeria
3-4 dl (pakaste)mustikoita


OHJE

Nypi kaikki ainekset keskenään taikinaksi.
Painele irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille.
Jos taikina on liian löysää, voit käyttää lisää kaurahiutaleita apuna.
Munan kera siitä tulee hieman löysä ja se jää sellaiseksi, mutta kaurahiutaleita sitten vaan apuun!
Hiutaleet saavat jäädä pohjan "pinnalle" kuivina, se ei haittaa.

Sekoita rahka, munat, mehu ja sokeri yhteen.
Kun seos on tasaisesti sekoitettu, kaada se pohjan päälle.
Ripottele mustikat päälle.
Jos näyttää, että täytettä on liian vähän, voit lisätä mustikoiden määrää.
Painele pohjataikinan reunat täytteen tasalle.

Jos käytät chiaa, anna pohjan turvota noin 20 minuuttia ennen kuin laitat sen uuniin.
(Täytteet voi kyllä laittaa valmiiksi.)

Paista uunissa noin 175-180 astetta, arvio 30-40 minuuttia, 
kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä.
Jos reunat alkavat palaa, laita folio päälle.
Jäähdytä ennen tarjoilua.
Piirakka hyytyy vielä jonkin verran jäähtyessään.

*****

Täytteen määrä riippuu vuoan koosta.
Siksi määrät summittaiset
Myös uunin lämpö nyt hieman hakuammuntaa,
koska meillä tämä kaasu-uuni tekee ihan omiaan.
Mutta yritin verrata vastaavien piirakoiden paistoaikoja suomalaisista resepteistä,
joten tuon pitäisi toimia kyllä ihan hyvin.


Muunnoksia:

POHJAN TAIKINA

Manteli- ja kookosjauhot voi korvata vastaavalla määrällä (yht. 1 dl) haluamiaan jauhoja.
Vehnä toimii toki, mutta silloin taikina ei ole gluteeniton.
(Kauraleseet voi myös korvata esim. vehnäleseillä.)
Chian voi korvata pellavansiemenillä. Ne voi myös jättää pois ja lisätä tarvittaessa muita kuivia aineita, niin että taikina ei jää kamalan löysäksi. (Chian siemenet ovat hyviä tässä geeliytymisominaisuudensa takia, kun vehnäjauhoja ei käytetä.)

SOKERI

 Tavallinen sokerikin sopii totta kai myös. Myös agave-siirapilla pääsee hyvin eteenpäin, mutta sitten täytyy laittaa vähän enemmän kaurahiutaleita, jotta taikinasta ei tule liian löysä. Makeutusjauhetta en ole kokeillut.

TÄYTE

Laitan joskus täytteeksi pakasteesta löytyvää mango ja mango- tai päärynäsosetta, esim. Piltti,
 (josta ollutkin puhetta postauksessani Vauvajuttuja ja keräilypisteitä.)
Lisään sillon ensin mangonpalat, noin 2-3 dl,
pohjan päälle ja ripottelen mangoille hieman tuota karppisokeria. Mangososetta käytettäessä 2 purkkia on yleensä hyvä, voi laittaa myös 3. Sekoitan soseen täytteen kanssa yhteen ja kaadan seoksen pohjan ja mangojen päälle. Mangokakusta vanha kuva yllä. Päälle raastettu valkosuklaata! Ei kai tarvitse kertoa, että oli aika hyvää ;-)

Riippuen, mitä pakastimesta löytyy, voin myös ripotella viimeiseksi mustikoita tai vadelmia vielä rahkaseoksen päälle kuitenkin niin, että kaikki periaatteessa peittyvät rahkaan tai jäävät vain hieman näkyviin rahkaseoksen pintaan. Tässä on mielikuvitus vain tietysti rajana - pohjan on sama ja perusrahkaseos myös. Loppukesällä saan mielettömän suosittua piirakkaa korvaamalla mustikat tai täytehedelmät pihasta löytyvillä punaherukan marjoilla. Silloin sokeria voi lisätä noin puoli desiä enemmän.

Kertokaahan, jos kokeilitte ja pitää tehdä "Suomi-muutoksia" reseptiin!

Iloista pääsiäistä kaikille!

P.S: Itse löysin tällaisia hauskoja vuokia ja vuokakoristeita. 
Ajattelin tehdä joko mangomuffinsseja tai sitten ihan ehtaa pullaa! 

1 kommentti

  1. Itsekin taistelen ärtyvän kanssa, yleensä tuntuu ailtä ettei maha kestä yhtään mitään, mutta josks harvoin on niitä päiviä kun kaikki ruoka on ok. Täytyy ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista :-) Yritän vastata aina jokaiselle, joskus voi olla pientä viivettä…

Back to Top