NYC: Empty Sky ja muita New York Cityn huippuja

perjantai 9. toukokuuta 2014
Jatketaan NYC:n kuvilla! 

Voi että kuinka tykkään Manhattanin saaresta.

Empire State Building (keskellä) on hieno päivänvalossa, mutta vielä hienompi illalla.  Koko kaupunki on illalla aivan upea, kun valot näkyvät hienosti ja silhuetti piirtyy tumman taivaan eteen.

Yksi oma suosikkini Manhattanin rakennuksista on tuo Art Deco -tyylisuuntaa edustava The Chrysler Building, joka näkyy kolmantena huippuna oikealta. (Terävä huippu) Se on valmistunut vuonna 1930 ja sekin ehti olla muutamia kuukausia maailman korkein rakennus. Arvatenkin tuo keskellä pönöttävä komistus tuli ja otti potin itselleen sen jälkeen :-)Vaikka olisin jotenkin halunnut heittää teidät nyt just ja heti aivan ihaniin Central Parkin tunnelmiin juuri silloin, kun kirsikat kukkivat parhaimmillaan, päätin laittaa tuohon Matkalla Manhattanille -postaukseen jatkoa saman tien. 


Me siis alitimme Hudson Riverin Manhattanin puolelta. Tulimme New Jersey Cityn puolelle ja ajelimme suht helposti suoraan Liberty State Parkiin. Sieltä lähtee lautat niin Vapaudenpatsaalle kuin Ellis Island -saarelle. Liberty State Parkissa voi myös vuokrata fillareita, ja tehdä lenkin polkien tai ihan vain kävellen. Siitä on myös todella kivat näkymät Manhattanille ja etenkin tuohon Wall Streetin alueelle.Vanha suosittu nähtävyys on Central Railroad of New Jersey terminaali. Se oli suljettu vieläkin hurrikaani Sandyn jäljiltä. Terminaali oli käytössä vuosina 1892 - 1954. Tämä juna-asema on siksi todella historiallinen, koska maahanmuuttajat, jotka tulivat Euroopasta New York Cityyn, näkivät ensin Vapaudenpatsaan ja selvitettyään Ellis Islandilla maahantulokäsitteyn, he ostivat junaliput tästä terminaalista ja matkustivat kohti uutta elämää ympäri USA:ta. Mun ei tullut otettua nyt oikeastaan yhtään kuvia tästä terminaalista tätä yläkuvaa lukuunottamatta. Se ei suoraan sanottuna ollut nyt kovinkaan kuvauksellinen. Jotenkin aika romuna. Vanhoista pylväistä sai kuitenkin hieman kuvitelmaa, että joskus tämäkin paikka on ollut melko hieno.


Uusin Liberty State Parkin nähtävyys on The Empty Sky -muistomerkki. 


Tähän viittasin jo tuossa edellisessä postauksessa, kun sanoin, ettei tätä haluaisi olla olemassakaan. Mutta elämä on tätä. Silti tämä tuntui ehkä enemmän luissa, kuin sellaiset, joiden tapahtuma-aikana ei ole itse elänyt. Muistan aina, missä olin, kun sain tiedon, että lentokone on törmännyt WTC-torniin...Suoraan muistomerkin edessä on World Financial Center ja sen takana One World Trade Center.

Se on kyllä ihan himputin korkea. Gound Zero jää


Hassu homma, kun yritin varmaan pari tuntia tässä eri systeemien avulla tunnistaa tuota yläkuvan oikeanpuoleista taloa, eikä sellaista vaan löytynyt mistään. Lopulta sitten vain kävin yksitellen katuja Here mapsin avulla läpi (siellä hyvä 3d-kuvakulma) ja googletin taloja osoitteiden nimillä. Ei siis osunut. Joku tässä nyt oli pahasti vialla. Lopulta löysin syyn: Siinähän onkin kaksi taloa :-) Tuo vihreä torni vain näyttää kuuluvan tuohon taloon, joka etualalla. Tästä kuvasta kliks, jonka löysin netistä, näkee talot sivusuunnalta. Edessä on Barclay Tower ja takana huippuna on Woolworth Building osoitteessa Broadway 233. Woolworth Building on muuten sitten todella kaunis. Se on yksi vanhimmista pilvenpiirtäjistä ja kannattaa käydä katsomassa. Se näkyy tosi hienosti kokonaisuutena, koska sijaitsee puiston laidalla. Ja sekin ehti muuten olla vuodesta 1913 vuoteen 1930 maailman korkein rakennus.


(Ja jos olisin tajunnut katsoa muita omia kuviani tarkemmin, olisin huomannut tuon päällekkäisen talohomman suoraan niistäkin, näkyy nimittäin aina hyvin tuon OWTC-tornin oikealla puolella kumpainenkin.)


Empty Sky on tehty 911-iskussa menehtyneille New Jerseyn asukkaille tai niille, joilla oli joitan yhteyksiä NJ-osavaltioon. Sen nimi on virallisesti 9/11 Memorial, mutta sitä kutsutaan ilmeiseseti yleisesti "Empty Sky" -nimellä.

Kun tulet muistomerkille, kohtaat epämääräisen näköisiä ruostuneita palkkeja. Niitä ei oikein edes ensin huomaa tai tajua. Etenkin jos on paljon ihmisiä. Sen jälkeen menet käytävään. Se on metallinen korkea käytävä. Hopeiset, korkeat seinämät molemmin puolin. Seinämät ovat täynnä nimiä. Tunnelin edessä on suoraan One World Trade Center. 


Seinämät on rakennettu niin, että tunnelin suu osoittaa kohti Ground Zeroa.


Kuvat on otettu muistomerkin keskellä. 


Suoraan edessä Barclay Tower ja suoraan sen takana Woolworth Building.Vaikea saada tätä tunnelmaa ja mieltä välitettyä tekstin ja kuvienkaan kautta.

Kun muistomerkkiä katsoo kauempaa, se näyttää samalta, kuin kaksoistornit olisivat pystyssä.


Tuli myös hieman outo olo, onko tämä nyt "oikea" nähtävyys. Ihmiset kuvaavat itseään siinä. Tuli olo, että ei… Mutta toisaalta, otinhan minäkin kuvia. Ja ehkä ihmiset eivät unohda ainakaan näin.

Sanoisin, että tämä muistomerkki oli oikeasti paljon koskettavampi, kuin itse "911-poolit". Tässä näkee sen, mitä nyt puuttuu ja tajuaa jotenkin asian suuruusluokan, kun tuijottaa samalla noita pilvenpiirtäjiä.

Seinämissä on seitsemänsataaneljäkymmentäyhdeksän nimeä.

Nimet ovat suuria. Niihin voi koskea.

+

Ihmiset kävelivät käytävässä hissukseen ja tunnustelivat nimiä.

Kukaan ei oikeastaan puhunut.


Harvassa paikassa on tullut oikeasti pala kurkkuun, mutta tässä tuli.

Tässä oli jotenkin saatu tunnelma niin tiukasti läsnäolevaksi. 


+


 Hiljaiseksi veti. 


Huomasin, että vakavia olivat myös isot pojat. 


Niin kuin ihan oikeasti. 
Mutta suosittelen käymään.
Rannalta näkyi 40 Wall Street, eli tuo vihreäkattoinen nykyseltä nimeltään The Trump Building, joka sekin ehti olla kuukauden verran maailman korkein rakennus vuonna 1930. Monilla Manhattanin taloilla on siis hallussaan tämä samainen ennätys.


Vanhat pilvenpiirtäjät tässä (oman tunnistukseni mukaan ja tämän hetkisiltä nimiltään) Wall Streetin keskittymässä vasemmalta J.P. Morgan Chase Bank Building (toinen huippu vasemmalta), The Trump Building (kolmas huippu vasemmalta), American International Building / 40 Pine Street  (neljäs vasemmalta) ja vasemmainen The Farmers Trust Buildig. Uudet eivät niin kiinnosta, mutta nämä vanhat ovat tosi hienoja.


Mustakattoinen, uudempaa rakennuskantaa oleva pilvenpiirtäjä keskellä kuvaa on ilmeisesti tämän hetkiseltä nimeltään 60 Wall Street, mutta se on ollut myös J.P. Morganin päämaja ja Deutche Bank Building.Katottiin rannalla Manhattania ja yritettiin tunnistaa taloja. Rannalla on kaukoputkia, jotka kiinnostivat etenkin meidän pieniä. Vielä ei ollut purjeveneitä, mutta lautat kulkivat kyllä. Tästä puistosta olisi voinut muuten lähteä myös kajakkisafarille. Mitä olisikaan melonta pitkin Manhattanin rantoja!Kovasti oli porukkaa muuten filmauttamassa itseään. Tässä eräs pariskunta kahden valokuvaajan kuvaamana plus kolmantena minun. Vastapäisellä rannalla Battery Park. Vanhassa talossa yläkuvan alareunassa vasemmalla, uusien pilvenpiirtäjien keskellä, on National Museum of American Indians.
Meidän tarkoitus oli siis mennä katsomaan Vapaudenpatsasta, mutta viimeinen lautta olikin jo lähtenyt. Ei oltu oikeastaan niin harmissamme siitä, koska meillä oli mennyt päivä mukavasti ihan vain Manhattanin reunoja ihmetellessä. Tässäkin puistossa meni aikaa ihan reiluisti. Lasten kanssa pitää aina vähän katsoa, miten jaksavat ja mikä nyt onkaan tärkeintä. Niin ja nähtiinhän me se patsaskin, tosin sieltä vähän kauempaa. Mutta ehkä joku toinen kerta. Jotenkin nämä skycrapersit vain houkuttelivat niin, että tuijoteltiin niitä tosi pitkään.


Battery Barkin kevät huhtikuun lopussa ei ollut vielä tämän pidemmällä. Central Parkissa oli jo ihan toinen meininki! Siitä sitten ensi kerralla lisää.

4 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, tuli jotenkin haikea fiilis kun vasta siellä pyörittiin viikko, mieletön kaupunki positiivisessa mielessä!! Ihanaa kun voitte pistäytyä aina välillä siellä.
  XX

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vitsit kun se on vaan niin ihana paikka tuo NYC! Se on todella maineensa veroinen eli mieletön paikka. Eikun uutta matkaa suunnittelemaan, Päivi :-)

   Poista
 2. Hauskoja kuvia, vähän eri perspektiivistä kun monen turistin kuvat. Harva varmaan edes käy New Jerseyn puolella!

  Hyvin koskettava oli 911-muistomerkki siellä Manhattanilla. Ne isot altaat ja koko alue... Eniten kosketti ehkä ne kohdat, joissa oli menehtynyt X X and her unborn child.

  Muuten, suosittelen lämpimästi käymään siellä vapaudenpatsaan kruunussa asti! Liput tosin menee nopeasti loppuun, ehkä nyt voisi saada loppukesäksi/syksyksi. On mielettömän kiva kokemus, uskon että teidän pojat tykkäis hirveästi : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti vinkistä :-) Pitääkin googlettaa noi lippumyynnit asap. Me ollaan menossa muuten jouluksi tonne cityyn - kyllä :-D Silloin vois ollakin hyvin lippuja tarjolla. Näin niin kuin pitkällä tähtäimellä. Mutta sillon voi olla myös aivan sairaan kylmä.

   Me ei olla käyty vielä siellä "poolilla", mutta varmasti käydään. Ja jotenkin se tuntuu vaan niin todelliselta kun sen on itse kokenut - vaikkakin uutisten välityksellä.. Ajatus oli ajella tässä joku viikonloppu taas tuonne.

   Poista

Kaunis kiitos kommentista :-) Yritän vastata aina jokaiselle, joskus voi olla pientä viivettä…