Tippaleivät vapuksi

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014








Pari vuotta sitten sain aikaiseksi tosi onnistuneita munkkeja vapuksi ja niitä tehtiin viime vuonnakin. Nyt näin sattumoisin telkkarin kokkauskanavalla funnel cakesien tekoa, ja huomasin että sehän onkin kuin meidän perinteiset tippaleivät. Päätin saman tien testata, josko onnistuisi! Onnistuipa niin hyvin, että nyt voin jakaa myös reseptin.

Ja vitsit olikin helppoa. Miten voi olla, etten ole ikinä ennen niitä tehnyt. Olen siis tippaleipien suuri ystävä. Eipä niitä tule muuten, kuin vappuna syötyä, mutta olipa hieno huomata, että kykenen valmistamaan ne itse. 

Nyt siis kun vappu tästä lähestyy kovaa vauhtia, on meillä tarjolla niin munkkirinkilöitä kuin tippaleipiä. Simaa ei kyllä ole, kun siitä ei pojat tykkää. Itse tykkäisin. Mutta voin olla hyvin ilmankin.


Tippaleiväthän ovat olleet jo 1700-luvulla suomalaisten säätyläiskotien vappuherkkua, enpä ennen tiennytkään.

Tippaleipäreseptini:


TAIKINA


3 kananmunaa 
2 tl suolaa
3 tl sokeria
1,5 dl maitoa
2 tl luomusitruunankuorta raastettuna
noin 2-4 rkl sitruunamehua
3 dl vehnäjauhoja

Rypsiöljyä tai munkkipaistoöljyä kattilaan, mittaa noin puoleen väliin kattilaa.


Muista pitää kattilan kansi vieressä ja hyvät patakintaat itselläsi varmuuden vuoksi. Itselläni ei ollut reikäkauhaa, jolla nämä helposti nostetaan öljystä, vaan käytin metallista spaghettikauhaa. Isompi metallihaarukka sopii myös.

Taikinan pursotukseen sopii itse tehty leivinpaperisuppilo, pursotinpussi ohuella tyllalla tai ohutreikäinen suppilo.

TEE NÄIN

Sekoittele taikina tasaiseksi, älä vatkaa liikoja. Vähän kuin lettutaikina, saa jäädä löysähköksi. Ei kuitenkaan ihan juoksevaa. Laita ensin 1 dl maitoa ja lisää sitä varovasti saadaksesi oikeanlaisen koostumuksen. Taikinan pitää olla helposti valuvaa, mutta ei ihan nestemäistä.

Kun taikina on valmis, tee leivinpaperista suppilo. Täytä se taikinalla ja leikkaa mahdollisimman pieni aukko kärkeen. Siitä pursotetaan taikinaa kattilaan, jossa on sopivan kuumaa öljyä. 

Testaa öljyn kuumuus niin, että tiputat hieman taikinaa sinne. Jos se alkaa kuplia ja nousee pian pintaan, pitäisi kuumuus olla ok. Itse olen todennut, että keskilämpö on suurinpiirtein se oikea. Usein lämmitän öljyn ensin kuumemmaksi, mutta jatkan keskilämmöllä.

Kun öljy on valmista keittämistä varten, purista siis taikinaa kattilaan. Pursota taikinaa eri suuntiin ja tee ns. tippaleipäkekoja. Tämän oppii nopeasti. Voit myös tehdä ohuempia tippaleipiä. Amerikassa funnel caket ovat isoja lettumaisia "tippaleipälautasia", kun Suomessa ne ovat enemmänkin pullan muotoisia ja kokoisia. Monissa ohjeissa neuvotaan käyttämään metallista muottia kattilassa, jotta tippaleipä saa oikean muodon. Itse sanon, että sitä ei välttämättä tarvitse, muoto tulee helposti ihan sillä, kun pursottaa vain tietyn kokoisia kekoja. 

Käännä tippaleipää välillä kattilassa, jotta kumpikin puoli tulee kullanruskeaksi. 

Sirottele valmiisiin tippaleipiin paljon pölysokeria päälle siivilän avulla. 

Näitä tehdessä täytyy olla koko ajan hellan äärellä, etteivät tekeleet pala ja että tippaleivistä tulee just hyviä. Nopeaa hommaa ja yllättävän helppoa! Ja niin namia :-)



19 kommenttia

  1. Kiitti ohjeesta! Mä olen monesti ajatelut kokeilla, mutta aina se on jäänyt. Nyt taidan repäistä ja tehdä tippaleivät itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella helppo juttu! Ja nää niin hyviä :-) Täällä muuten syödään noita jätskin ja kermavaahdon kera huvipuistoissa.

      Poista
  2. Onpa houkuttelevan kauniit kuvat! Siitä onkin vuosia, kun oon viimeksi tippaleipiä tehnyt, mut tällä ohjeella voisinkin koittaa pitkästä aikaa :) Mukavaa vappua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vapputerkuista :-) Täällä sitäkään juhlaa ei ns. ole joten pitää itse kehitellä jotain. Just se yleinen vappuhulina kuitenkin tekee Suomessa vapusta vapun.

      Poista
  3. Vinkiksi tyhjä putsattu ketsuppipurkki; eikun truuttailemaan taikinaa!

    VastaaPoista
  4. Mä en ole koskaan uskaltanut tehdä itse. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua pelotti se öljy aluksi, mutta sitten uskalsin kerran testata munkkien paistoa. Se ei ollutkaan yhtään pelottavaa :-) Kokeile oikeesti!!

      Poista
  5. Eilen tulin Suomesta ja pyörittelin vielä matkalla lentokentälle kaupassa tippaleipiä ostoskoriin ja pois, enkä niitä sitten ostanut. Yritin kai olla järkevä ;( Tummaa Reissumiestä kylläkin 8 pktia.
    Tämä resepti tuli juuri oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan, KIITOS! Köksässä olen joskus tippaleipiä muistaakseni onnistuneesti tehnyt, mutta en sen jälkeen. Nyt teen.
    Mukavaa Vappupiknikkiä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei loistava ajoitus siis :-) Hienoa!! Kivaa sulla, kun oot voinut olla Suomessa. Kohtapa mekin taas päästään.

      Poista
  6. Aah. Tippaleipiä. Olen ollut muutamana vappuna laiska ja ostanut valmiina. Olisi kiva tehdä ne alusta asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olisin ennen tajunnut, kuin nopeasti nuo valmistuvat ja kuinka pienellä vaivalla, olis jäänyt kaupasta ostamatta ;-) Mutta nyt ei ole kaupoissa tarjolla, joten pakko oli itse vaan tehdä. Kivaa vappua!

      Poista
  7. Siis ihania! Olen miettinyt monta kertaa, mutta en ole koskaan rohjennut tehdä. Nyt aion muistaa tämän ensi vuonna, tänä vuonna on toiset suunnitelmat. ;)
    Upeat kuvat, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä meinasin tehdä joskus muulloinkin, kun tosiaan täkäläiset syövät huvipuistoherkkuna jätskin, kerman ja kastikkeiden kera. Miks ei mekin! Tosin vappuherkuksihan tämä on suomalaisittain iskostunut, samoin kuin sima. Iloista vappua teille!

      Poista
  8. No nyt, vihdoin ja viimein kunnolla ajan kanssa taalla blogissasi vastavierailulla! Valilla kaynyt kurkkimassa mutta aina tullut joku keskeyttamaan mamman tarkeat jutut. ;)
    Tippaleivat on niin ihania! Ma rakasta niita! Mutta en tykkaa niista suomessa kaupasta ostettavista pullamaisista. Mulla on tosi hyva tippaleiparesepti siskolta ja silla on tehnyt joka vuosi. Ja huomenna pitais tehda taas. Ihanaa vappua! Koitettaiskos tavata jossain vaiheessa? Olis aika hienoa kun kerran nain lahekkain ollaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei olispa kuule hitsin kiva treffata :-) Jos huomaat tämän viestin, voisit vaikka laittaa emailia kun ehdit! hannanposti(at)live.fi pitäisi tulla perille. Niin ja meillä on facessa se ryhmä, jossa suomalaiset naiset bostonin alueella. Oletkohan liittynyt? Perustettiin tänä talvena. Boston Finnish Ladies on se siis virallisesti.

      Poista
    2. Laittelen tanaan postia kunhan mulla on vahan pidempi hetki koneella.
      Enpa ole kuullut tasta ryhmasta. Pitaapa kaivaa se esiin ja liittya. Kiitti vinkista! :)

      Poista
  9. Tänään teki mieli rosetteja ja simaa, miksei yhtä hyvin voisi tehdä tippaleipiä, kun mulla ei ole omaa rosetti-rautaa. Yleensä teen Rosetteja yhdessä tätini kansa.

    VastaaPoista