Pipariksi mennyt piparitaloviritys ja muita kuulumisia

perjantai 20. joulukuuta 2013








Yritin kovasti tänään tehdä piparitaloa tai oikeastaan lyhtyä.

Tein piparitaikinan myös itse ja käytin Kotiliesi-lehden piparitalolle varta vasten ollutta taikinaohjetta. Mutta eipä onnistunut tämä mamma silläkään. Turposivat pahuksen paljon noi mun viritelmät ja vaikka malli oli hyvinkin yksinkertainen itämainen lyhty, ei niiden seinien liimaaminen sokerilla onnistunut taaskaan.

Joskus päitäisi saada kädestä pitäen neuvoa, miten tää oikein OIKEASTI onnistuu!?
Ensi jouluna sitten varmaan Työväenopiston kurssi kutsuu.

Tuo taikina, minkä tein, oli muuten älyttömän hyvä leipoa ja hyvältä se maistuikin. Miksi sitä ei tule tehtyä useammin itse piparitaikinaa, kun se on NIIN nopea ja helppo tehdä. Sultaattaa vaan rasvan, sokerin ja mausteet ja sen jälkeen pyörittää jauhot, munat ja soodan mukaan. Mulla meni oikeasti vain 5 minuuttia siinä. Eikä voi kyllä samana päivänä puhua noiden kaupan pakastetaikinoiden kanssa.



27 kommenttia

  1. Luulenpa, että sellaista lasta ei ole vielä syntynyt, joka tykkäisi jouluruuasta...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, tää ihan paras :-) Siksipä taitaa olla parasta ettei pistä joulua pipariksi pakottamalla syömään sellaista ruokaa, josta ei tykkää :-D Tosin meillä ei mieskään tykkää näistä laatikoista etenkään... Perinteet on vähän ehkä osittain ainakin vanhentuneita, koska aika on ollut niin ennen. Toisaalta en itse osaisi olla pitämättä niistä edes osittain kiinni!

      Poista
  2. Meillä tytär 7v. tykkää kaloista ja porkkana- ja perunalaatikosta. Poika 8v. tykkää kinkusta ja perunalaatikosta. Lanttulaatikkoa syö vain iskä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä noi isot pojat ovat olleet kovia graavilohen syöjiä, mutta jostain syystä se ei oikein enää maistu. Just laatikot ei uppoa kuin minulle, ja niistäkin vain porkkana. Ennen syötiin muutenkin usein maksalaatikkoa, niin sitä taisin pienenä syödä myös jouluna. Mut mä luulen, että meidän pojat ei ole tainnut edes tätä "herkkua" koskaan maistaa. Itse tykkäsin pienenä. Jostain syystä se sit jäi ja nykyisin ei mene alas...

      Poista
  3. Meillä on Ucci (niinkuin appiukko nimensä kirjoittaa) kehittänyt jo toistakymmentä vuotta sitten perinteen, että vie kaikki lapsenlapset Joulumäkkiin. Ucci on kerännyt kaikki mukaanlähtijät jouluaattoaamuna klo.9 jälkeen, parhaillaan 13 lastenlasta, kyytiin ja vienyt heidät Mäkkäriin syömään. Lapset saavat syödä mahansa täyteen ja ovat poissa jaloista kun viimeisiä järjestelyjä tehdään jouluksi. Luulen, että Uccikin on mielellään poissa jaloista. Lapset palautetaan Anoppilaan joulurauhanjulistukseen mennessä, jonne kaikki kokoontuvat joulupuurolle.
    Nykyään lapsenlapset hakevat Ucin kyytiinsä, mutta perinteestä haluavat kaikki lapset pitää yhä kiinni.
    Meillä nuorin on 14 ja vanhin 22, mutta joulumäkki on niin tärkeä, että sen on kuuluttava kuvioihin ulkomaillakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän pitää oikein erikseen kommentoida, että hieno perinne Ucilla!!! Mun mielestä ei pidä väkisin tyrkyttää mitään perinneruokia (toki maistattaa voi), koska muuten menee kaikilta fiilis!

      Poista
    2. Juu, wau! Teidän Ucci on kyllä löytänyt hyvän systeemin. Todella! Meillä toi voisi jollain systeemillä ehkä onnistua - pitääkin miettiä. Voisi kehittää jonkun ihan oman perinteen tän suhteen. Meil ei taida oikein olla vapaaehtoista "uccia" mäkkärikeikoille.

      Poista
  4. Minäkään en lapsena oikein tykännyt jouluruuasta. Nykyään kyllä laatikot, rosolli, riisipuuro ja kinkku maistuvat. Meillä mies ei edelleenkään tykkää laatikoista. Itse ajattelen asian niin, että ruokana on sitä mitä tulee syötyä ja mistä itse tykkää. Ei tarvitse pitää kiinni perinteisistä jouluruuista, jos niitä ei kukaan syö...Pääasia, että jouluna on hyvää ruokaa ja vatsa täynnä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minäkin kynsin hampain yrittänyt tähän asti että perinnejoulua vietetään kaikilta osin. Nyt vaan "naksahti" päässä ja aloin miettimään et onko se sit oikeesti kivaa lapsille, jos jouluna on pakko syödä sellaista, mitä ei saa alas edes nälän karkoittamiseksi. Sen takia nyt jotain uutta ideaa kyhäilen :-) Just se että maha on täynnä ja mieli hyvä, olis tavoitteena, vaikka se ruoka ei olisikaan sitten täysin perinnepitoista!

      Poista
  5. Annoitko piparilyhdyn osien kovettua kunnolla ennen kokoamista? Ainakin seuraavaan päivään saavat kuivahtaa.

    Meillä lapset tykkäävät suunnilleen kaikista jouluruuista paitsi lipeäkalasta ja osa ei tykkää lanttulaatikosta. Meillä oppivat siten syömään, että maistelevat kaikkea edes nokareen/lautaselle laitetaan nokare, niin tulee vuosien mittaan tutuksi. Ja kun joulupöydässä kuitenkin on niin paljon lajeja, vatsansa saa täyteen ihan maisteluannoksillakin. Ja jokaiselle kuitenkin jotkin lajit maistuvat tosi hyvinkin. Mä tykkään siirtää perinteitä eteenpäin :)

    -s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kans maisteltu on... Ei vaan aina kaikesta siltikään pidä, vaikka oppisi maistamaan ja syömäänkin. Eli yritän hakea nyt jotainän kompromissiä tähän. Sellaista "tuunattua" perinneruokaa. Onneksi isot on alkaneet katsella sillien perään, joten siinäpä yksi ruokalaji meillä lisää :-)

      Poista
    2. P.S: En muuten odottanut tota aikaa kokoamisen kanssa! KIITTI VINKISTÄ :-)

      Poista
  6. Mullakin meni ihan pipariksi leipominen, mutta johtui ihan valmistaikinasta.Laitoin juuri tulikivenkatkuista palautetta Myllyn Parhaalle heidän uudistamastaan laktoosittomasta piparitaikinasta. Surkeinta valmistaikinaa ikinä!

    Meidän pojat ei myöskään tykkää muista joulumurkinoista kuin kinkusta. Itse en välitä edes siitä, siksi meillä on myös kalkkunaa. Silleistä ja graavikalasta emme tykkää, mutta savusiikaa ja -lohta on varmasti. Lohi kelpaa jopa pojille.

    Ihanan pullet hyasintit! Omissani on ihan harvakseltaan kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikös olekin nätit hajusintit :-) Vähän täällä aivastellaan, mutta en vie siltikään ulos. Sain nuo viime viikolla lahjaksi ja tulivat ihanasti kukkaan. Mulla on pari muuta samanmoista, joissa ei yhtään noin kivasti kukat. Mutta ne olivatkin Ikean halpikset :-D

      Niin ja mulla on mennyt maku valmistaikinoiden kanssa jo aikaa sitten, kun aloin lukemaan tuoteselosteita :-) Vähän sama voitaikinoissa. Mutta niiden suhteen paras koostumus oli sellaisella, mikä oli tehty kunnon voista.

      Poista
  7. Meillä lapset tykkää uudesta tavasta tehdä jouluruokaa, tehdään porkkanat ja punajuuret lohkoina uunipellillä ja markkinoidaan perunalaatikko paistettuna perunamuussina. Kinkun tilalla on kalkkuna ja sen kanssa saa viinimarjahyytelöä (hilloa jee! sanoo lapset).

    - Anni A.

    ps. Tuo joulumäkki on mahtava idea ;).










    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunipeltiporkkanat vois ollakin hyvä idis! Ja perunamuussia mietin samaan tapaan. Tosin mietin myös, että eipä siitä mulle iso vaiva ole, jos väännän yhden pikaisen makaronilaatikon uunissa ja otan sen appiukkolaan (olipa hassusti sanottu :-) mukaan aattona. Täytyy nyt selata yöpuhteena vähän lehtiä muutenkin läpi, jos jotain kuningasideaa tulis eteen! Kalkkunasta tykkään minäkin!

      Poista
    2. Jäipäs mulla hassu väli tuohon viestin loppuun ;). Appila vrt. anoppila, mutta sekin taitaa kuulostaa kummalta, ihan kuin apila... Eihän siinä mitään kummaa olisi jos teidän jouluperinteeseen muiden laatikoiden ohella kuuluisi makaronilaatikko, jokaisella perjheellä on omat juttunsa ja sehän juuri on hauskaa (ja kaiken maistekun ohella tärkeää on että muksujen vatsat täyttyy (nälkäinen lapsi=kiukkuinen lapsi)). Vielä meidän joulupöydän muutoksista lapsien myötä tuli mieleen, että meillä graavilohi on vaihdettu savustettuun ja joulupöydässä syödään joululimppua+voita (ainakin meidän lapset rakastaa makeaa leipää ;)).

      Poista
  8. Täällä Olarin tonttumuorikaan ei saanut piparitaloa pystytettyä. Olisi tarvinnut ainakin yhden innokkaan leipuripojan avukseen. Pipareiden leipomisessa parasta onkin yhdessä tekeminen!
    R-mummi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olisit vaan soittanut - täällä noita vapaaehtoisia on. Voihan ne vielä viikonloppunakin tulla!

      Poista
  9. Ihania tunnelmakuvia leipomisesta. Itse teen piparitalot valmistaikinasta ja itsetehdystä taikinasta piparit. Kiinnitys pikeerillä ja reilusti koristeita niin hyvä tulee. Kokoamiseen tarvitaan yllättävän monta käsiparia.

    Meillä lapset syövät lohta ja silakkaa, mutta eivät silliä. Lipeäkalaa en edes tarjoile, sillä en itsekään pidä siitä. Kinkku maistuuu kaikille, mutta laatikoista lapsille maistuu vain porkkanalaatikko. Rosolli ei ole kenenkään makuun, paitsi jos aineosia ei ole sekoitettu ;) Mutta ei se haittaa, ruokaa on tarjolla montaa sorttia, joten kyllä kaikkien vatsat täyttyvät. Ja aina voi maistaa uusia lajeja. Iloista joulunaikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta taas itsetehty rosolli on ollut aina hirmuisen hyvää. Minä laitan siihen perunaa, porkkanaa, omenaa, suolakurkkua ja punajuurta sekä sipulia hienoksi hakattuna. Ilmeisesti omena ei ole se perinteisesti rosolliin laitettu juttu, mut mä vaan laitan. Ja sit kermavaahtoa tottakai!! En ole yhtään innostunut sellaisesta kaupan rosollista, jossa ainekset on omissa riveissä siististi. Enkä tykkäää rosollista, jossa on silliä mukana :-) Joten minäkin vähän omiin tapoihini rajoittunut, hih.

      Poista
  10. Meillä lapset tykkää todella paljon jouluruoasta ja sitä odotetaan jo nyt. Lanttulaatikko, kinkku, sienisalaatti ja kalat (graavi-, kylmä- ja lämminsavulohet) maistuu. Toki tarjolla on vain niitä mieleisiä ruokia, porkkanalaatikko ei tee kauppaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Ihana juttu, että perinneruoka kelpaa! Mä tässä just viimeksi tänään ihmettelin sitä, kuinka meillä lapset nirsoilee mun tekeleille ihan kamalasti, vaikka ovat ihan pienestä asti niitä saaneet. Ehkä mä vaan teen niin pahaa tai kaupan leipä esim. on niin paljon parempaa :-)

      Poista
  11. Hei, Jos viitsit niin olisi kiva saada tuo hyväksi havaitsemasi piparkakkutaikinan ohje :-) Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tietty! Sepä löytyy täältä: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/piparkakkutalon-taikina

      Poista